sâmbătă, 21 iunie 2014

Incalzirea prin pardoseala

Ce este incalzirea prin pardoseala? Un produs. Un produs cu nume generic.


Incalzirea prin pardoseala este de fapt un produs, un nume generic abordat si de o firma de prestigiu; si de nea` Georgica-instalatoru`, vanzatorul din coltul strazii - care intelege ca o incalzire prin pardoseala inseamna de fapt doar o teava insirata prin pardoseala prin care circula apa calda si astfel se face cald in casa; cat si de un specialist in sisteme de incalzire prin pardoseala ce poate analiza, compara, explica si argumenta tehnic, orice detaliu, orice configuratie, fie aceasta minimala sau complexa.

Exista pe piata zeci, poate chiar sute de firme care se ocupa (si) de incalzirea prin pardoseala. Si cum “ incalzire prin pardoseala” am afirmat mai sus ca este de fapt un nume generic al unui produs, fiecare firma(prin reprezentant/consilier/dealer/proiectant) prezinta si recomanda o anumita configuratie, anumite componente. Pana aici nimic rau, nimic gresit. Daca intram in detalii si privim lucrurile prin prisma unui specialist, se constata facil ca preponderent se lauda(si se oferteaza) niste instalatii si niste componente slabe ca performante si calitate. Am intalnit firme ce propun(si oferteaza) doar unele componente din configuratie bune, celelalte slabe. Am intalnit firme ce oferteaza componente slabe, desi in cataloage au si componente de cea mai buna calitate, ce pot aduce performante inalte si rezultate in exploatare pe masura. Am intalnit firme(sau asa zisi “specialisti”) ce recomanda bazaconii drept “ asa se face” si “asta este cea mai buna”, cat si specialisti ce propun cele mai bune componente si configuratii de pe piata, alaturi de cele mai bune recomandari de punere in opera. Din nefericire, acestia din urma, asa cum am mai spus, sunt extrem de putini.

Ceea ce ma intriga este faptul ca am intalnit(si inca mai intalnesc) frecvent oferte de configuratii slabe, arhaice ca si hidraulica, cat si firme ce fac recomandari depasite de punere in opera. Acest lucru dovedeste lipsa de update si upgrade. De fapt, este vorba de o lipsa acuta de specialisti in domeniu. Cu toate acestea, ceea ce este bizar(si ingrijorator, totodata) este ca au succes. O sa explic de ce, intr-un alt articol.

Nu vreau sa va plictisesc cu “literatura” mea, astfel incat, pentru ziua de astazi ma opresc aici.

In articolele ce-o sa urmeze, pe cat timpul o sa-mi permita, o sa le luam pe toate, pe rand, explicand ceea ce de fapt se afla in spatele “cortinei”, astfel incat orice potential beneficiar ce-si doreste incalzire prin pardoseala in imobilul sau, sa fie informat corect si sa aleaga in consecinta, adica in cunostinta de cauza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu