Treceți la conținutul principal

Termoizolatia sistemului de incalzire prin pardoseala



Poate multa lume se intreaba ce tip de termoizolatie sa aleaga la incalzirea prin pardoseala, care este mai buna, care este mai putin buna…

Fie ca vorbim de placi cu nuturi, de placi/panouri/role tacker, de placi EPS(polistiren expandat), sau de placi XPS(polistiren extrudat), termoizolatia, la nivelul solului, sub tevile instalatiei, reprezinta o parte importanta din sistemul de incalzire prin pardoseala.

Daca se vorbeste de placi cu nuturi sau panouri tacker, de obicei, majoritatea vanzatorilor, in discutiile cu potentialii beneficiari, pun accent pe partea vizual-estetica a montajului tevilor de deasupra, cat si pe usurinta si rapiditatea de punere in opera. Pe scurt, mai degraba pe caracteristici ce faciliteaza montajul si pe “impresia artistica” a beneficiarului. La o privire superficiala, toate aceste tipuri de izolatii par a fi excelente. Daca privim in detaliu si se fac comparatii, se pot observa diferente MAJORE.

Coeficientul λ si valoarea R
Conductivitatea termica λ, reprezinta capacitatea izolatoare a unui material. Se exprima in W/mK.
Coeficient λ mic inseamna capacitate mica a materialului de a pierde caldura, coeficient λ mare inseamna capacitate mare a materialului de a pierde caldura.
Asadar, un material cu cat are coeficientul λ mai mic, cu atat este un izolator mai bun.
Insa, ce este de facut daca se doreste a se compara capacitatea izolatoare a unui material, de diferite grosimi, fie de 2 cm, de 3 cm, de 5 cm…?
Pentru aceasta s-a introdus notiunea de rezistenta termica la transmisia caldurii (R), care este direct proportionala cu grosimea materialului si invers proportionala cu conductivitatea. (R=d/λ)
Rezistenta temica, R, arata capacitatea unei anumite grosimi a materialului respectiv de a NU pierde caldura.
Ca atare, cand se alege termoizolatia la sistemul de incalzire prin pardoseala, acest lucru se face in functie de conductivitatea termica (λ), insa conteaza si grosimea acestui material, care da rezistenta termica ce se doreste.

Exemple, comparatii si recomandari:

- Placi cu nuturi sau izolatie sub folie PVC cu nuturi – material EPS(de obicei, de inalta densitate, insa pot exista si “surprize”):
Cel mai mic coeficent λ pe care l-am gasit = 0,034 W/mK
La 20 mm grosime(fara nut), valoare R = 0,588 m2K/W
La 30 mm grosime(fara nut), valoare R = 0,88 m2K/W

Pret de piata/mp(in fct de grosime, tip, dealer si producator): intre 4 si 9 euro (pretul include TVA).
Recomandare: verificati coeficientul λ al materialului izolator propus, poate fi vorba de EPS de joasa densitate(coeficient λ > 0,045 W/mK), aflat sub o folie cu nuturi(din PVC).

- Placi/panouri tacker - material EPS(de obicei, de inalta densitate):
Cel mai mic coeficent λ pe care l-am gasit = 0,035 W/mK
La 20 mm grosime, valoare R = 0,57 m2K/W
La 30 mm grosime, valoare R = 0,857 m2K/W

Uzual, pentru acest tip de izolatie se oferteaza cea de 20 mm, ca sa “rezulte” pretul/mp cat mai atractiv pentru potentialul beneficiar. Pret de piata/mp(in fct de grosime, dealer si producator): intre 3 si 5 euro (pretul include TVA).
Recomandare: verifica neaparat coeficientul λ al materialului izolator propus, poate fi chiar si de 0,045 W/mK (sau chiar mai mare).

- Placi polistiren extrudat (XPS):
Cel mai mic coeficent λ pe care l-am gasit = 0,027 W/mK
La 30 mm grosime, valoare R = 1,11 m2K/W
La 50 mm grosime, valoare R = 1,85 m2K/W

Personal, recomand termoizolatia de acest tip(XPS grafitat), de minim 30 mm grosime(nu mai putin!) la etaj/e. Pret de piata/mp: 2,5 - 2,7 euro (pretul include TVA). Si 4,5 - 5 euro/mp pentru cel de 50 mm (pretul include TVA).
La parter, peste placa, recomand XPS de MINIM 50 mm grosime. La etaj/e, peste placa, se poate alege XPS de 30 mm grosime, asa cum am mai zis. 
Acest tip de termoizolatie se gaseste la orice depozit de materiale de constructii.

TOATE materialele termoizolatoare enumerate mai sus, drept exemple, se incadreaza ca valori in standardele europene, privind incalzirea prin pardoseala. Bineinteles, fiecare beneficiar alege dupa criteriile sale personale. Eu doar am facut niste comparatii si recomandari. De care poti tine seama. Sau nu.

Pe langa coeficientul λ si valoarea R, mai exista si alte caracteristici si detalii ce fac din materialul ofertat un bun sau un mai slab izolator la incalzirea prin pardoseala. Despre acestea, poate intr-un articol viitor.

Nu uita sa verifici coeficientul λ al materialului termoizolator ce ti se propune la incalzirea prin pardoseala!


*Preturile de mai sus nu sunt actualizate, insa ca raport, se pastreaza.



Daca vrei sa stii de ce poate sa iti scada confortul si temperatura de ambient din imobil, citeste acest articol

Daca vrei sa stii cum sa fie sapa, la incalzirea prin pardoseala, citeste acest articol


In curand o sa ne vedem aici, ajutandu-te cu mult mai multe informatii 









Comentarii

  1. Mai trebuie specificat daca izolatia numita de dvs. (de ex. XPS 0,027W/mK) este folosita pentru instalatia de incalzire in pardoseala uscata (cu tabla de aluminiu) sau umeda. Ramine grosimea izolatiei la fel?

    RăspundețiȘtergere
  2. Aceeasi izolatie(XPS) poate fi folosita atat pt sistemul umed, cat si pt sistemul uscat. Grosimea poate sa ramana aceeasi sau poate sa difere. Depinde de la caz la caz, iar fiecare in parte trebuie analizat corespunzator.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Proba de presiune la incalzirea prin pardoseala - Cand se efectueaza, inainte sau dupa turnarea sapei?

Cu cateva zile in urma, un utilizator pe un forum, intreba(ca multi altii de pana acum) daca se poate monta doar teava si sa toarne apoi sapa, fara proba de presiune, sau daca trebuie sa faca proba de presiune inainte de a se turna sapa. Desi multora le-ar parea evident ca trebuie facuta proba de presiune inainte de-a se turna sapa, din pacate(sau din fericire), eu am un alt punct de vedere, diametral opus. Exprimat la nivel logic, argumentat. Si pe baza experientei acumulate. Personal, nu imi pare imperios necesara proba de presiune inainte de turnarea sapei, daca teava PEX folosita este de buna calitate. De asemenea, proba cu aer la incalzirea prin pardoseala imi pare o prostie, reloaded. And reloaded. La probele normale de presiune, teava PEX de buna calitate nu prezinta modificari de diametru(decat de cativa microni), si asta doar in cazul presiunii, insotita de temperatura(crescuta a) agentului termic vehiculat. Cu cat temperatura agentului termic este mai mare, cu at

Sistemul umed si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala

Prezentare. Comparatii. Observatii. Recomandari. In acest articol o sa prezint, pe scurt, atat sistemul umed, cat si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala. “Condimentand” prezentarea cu cateva comparatii, observatii si recomandari.   Sistemul umed Sistemul umed inseamna, concis, acel tip de montaj al circuitelor de incalzire prin pardoseala, care, ulterior punerii in opera, se va acoperi cu sapa. Sistemul umed este cel mai raspandit tip de montaj la incalzirea prin pardoseala, atat pentru finisari calde (parchet/mocheta), cat si pt finisari reci (gresie, marmura, granit, etc).   Componente:      - banda perimetrala –  autoadeziva, cu “ ş orţ”      - material termoizolator -  poate fi de mai multe tipuri – vezi  aici      - circuitele/buclele  - tevile sunt montate deasupra suportului termoizolator (fie intre nuturi, fie cu cleme, fie pe grile + cleme, fie pe plasa speciala/STM + coliere PVC, etc – in functie de tipul si varianta de montaj aleasa)      - sap

Parchetul si incalzirea prin pardoseala - Sistemul umed vs sistemul uscat

Sistemul umed sau sistemul uscat?     In decursul timpului am participat la discutii interesante, insa am fost si martor la unele opace, elucubrante si sterile, astfel incat am auzit tot felul de mituri si teorii, care mai de care mai “savante”, referitoare la incalzirea prin pardoseala. Printre acestea, de exemplu, am auzit si persoane ce-au afirmat ca parchetul nu este recomandat la incalzirea prin pardoseala. Aceasta afirmatie(ca multe altele, dealtfel), reprezinta de fapt o exagerare grosolana - ca sa o numesc astfel, finut. Producatorii de parchet declara ca orice tip de parchet este potrivit pentru incalzirea prin pardoseala, cu mentiunea ca trebuie luata in considerare rezistenta termica a acestuia si faptul ca parchetul din lemn masiv, cat si cel multistrat(stratificat), lucreaza in timp. Parchetul fiind influentat continuu de temperatura si de umiditate. Astfel incat, intr-un imobil, daca umiditatea este mare, lemnul va absorbi vaporii de apa si isi va mari volumul, iar dac