joi, 26 iunie 2014

Sistemul umed si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala
Prezentare. Comparatii. Observatii. Recomandari.

In acest articol o sa prezint, pe scurt, atat sistemul umed, cat si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala. “Condimentand” prezentarea cu cateva comparatii, observatii si recomandari.

Sistemul umed
Sistemul umed, inseamna, concis, acel tip de montaj al circuitelor de incalzire prin pardoseala, care, ulterior punerii in opera, se va acoperi cu sapa.
Sistemul umed este cel mai raspandit tip de montaj la incalzirea prin pardoseala, atat pentru finisari calde (parchet/mocheta), cat si pt finisari reci(gresie, marmura, granit, etc).

Componente:
-         banda perimetrala – autoadeziva, cu “şorţ”
-         material izolator - poate fi de mai multe tipuri – vezi aici
-         circuitele/buclele - tevile sunt montate deasupra suportului izolator (fie intre nuturi, fie cu cleme, fie pe grile + cleme, fie pe plasa speciala/STM + coliere PVC, etc – in functie de tipul si varianta de montaj aleasa)
-         sapa - tevile si izolatia sunt acoperite de sapa; sapa necesita adaugarea unui aditiv de elasticizare, fluidizare si de dezaerare
-         tip finisare - poate fi parchet, mocheta, gresie, travertin, granit, marmura, s.a.


Pentru montajul sistemului umed la instalatii cu configuratii slabe ca performante, grosimea recomandata a sapei variaza intre 7 si 10 cm, calculata de la nivelul superior al suportului izolator. Adica de 5-8 cm peste nivelul superior al tevilor circuitelor de incalzire prin pardoseala.

Pentru sisteme de incalzire prin pardoseala(configuratii performante) – sistem umed de montaj, grosimea recomandata a sapei este intre 4 si 6 cm, calculata de la nivelul superior al suportului izolator. Adica de 2-4 cm grosime, calculand de la nivelul superior al tevilor circuitelor de incalzire prin pardoseala. Uzual se foloseste o sapa de 5 cm(calculata de la nivelul superior al suportului izolator).


Tipuri de montaj pentru tevile circuitelor de incalzire prin pardoseala la sistemul umed

Montajul tevilor in sistem tacker(fixarea tevilor cu cleme, pe suport) este potrivit atat montajului in meandra simpla, meandra dubla, cat si in spirala. Majoritatea executantilor considera foarte greoi montajul in meandra simpla si meandra dubla, astfel incat prefera montajul in spirala. Totodata, vanzatorii-executanti propun si aleg acest tip de montaj fiindca pot realiza usor (si rapid) pas de 100 sau mai mic.


Montajul tevilor peste placile cu nuturi este potrivit atat montajului in meandra simpla, meandra dubla, cat si in spirala. Executantilor le este indiferent ce tip de meandra se monteaza, insa preponderent vanzatorii-executanti propun si aleg montajul in spirala. Fiindca astfel, bineinteles, pot monta pas de 100 sau mai mic.


Sistemul uscat
Sistemul uscat inseamna, foarte pe scurt, acel tip de montaj al circuitelor de incalzire prin pardoseala, care, ulterior punerii in opera, NU se va acoperi cu sapa. Totodata, nu necesita banda perimetrala la punerea in opera. Sistemul uscat este dedicat in special finisarilor cu parchet.

Componente:
-         material izolator - poate fi de mai multe tipuri, cum am mai spus
-         profile de aliaj aluminiu - aliaj special – grosime tabla 0,3 – 0,5 mm – in fct de producator
-         circuitele - tevile sunt montate pe suportul izolator, incastrate in acesta, sub placile de aluminiu
-         folie speciala - se monteaza sub parchet -  in tandem cu placile de aluminiu, contribuie la uniformizarea temperaturii pe intreaga suprafata, cat si la o mai buna difuzie a caldurii
-         tip finisare - parchet – montaj flotant

Pasul uzual de montaj al tevilor circuitelor la sistemului uscat este de 200 mm.
Folia speciala se gaseste frecvent in reteaua de magazine Dedeman. Cost aprox. 65 lei/rola(15,5 mp).

Inaltimea sistemului uscat poate sa varieze in functie de grosimea izolatiei, cumulata cu cea a parchetului. Inaltimea sistemului uscat poate fi intre 32 si 52 mm(fara parchet), de ex.

Sistemul uscat este cel mai putin promovat tip de montaj la incalzirea prin pardoseala, chiar daca este cel mai potrivit pentru finisarile cu parchet, avand multiple avantaje(vs sistem umed cu finisare parchet flotant). Desi, multe firme de profil au in cataloage componente pentru alcatuirea sistemului uscat, acestia arareori(spre deloc) le propun si le oferteaza.

Pe piata se intalnesc cateva variante, propuse si vandute ca “sistem uscat”. Ce, bineinteles, in primul rand atrag ca si nume generic. In al doilea rand, atrag ca si pret de achizitie, comparativ.

De ex, exista firme ce propun, recomanda si vand, in loc de placile de aluminiu, placi din otel, zincate. Acestea au o emisivitate acceptabila si radiatie bunicica, insa se coteaza, ca si parametri, ca si rezultate in exploatare, sub placile de aliaj de aluminiu.

Alte firme, recomanda, propun si vand drept sistem uscat, placi izolatoare cu folii de aluminiu caserate(sau doar folii de aluminiu cu care sa se acopere izolatia) cu grosime a foliei de cativa microni(in genul foliei alimentare), ce au radiatie slabuta si o si mai slaba emisivitate. Se situeaza ca parametri si rezultate in exploatare, cu mult sub placile din tabla de aluminiu. Chiar si sub placile de otel, zincate.

Atat pt sistemul umed, cat si pt sistemul uscat, vanzatorii au nascocit tot felul solutii si variante, care mai de care mai “performante”(cu ghilimelele de rigoare), sustinute preponderent de baliverne.


EXEMPLIFICARI:

Sistem umed - varianta de montaj cu grile si cleme tacker


Sistem umed - varianta de montaj cu plasa, grile si coliere PVC


Sistem uscat, montaj cu placi din tabla de aliaj aluminiu


Sistem uscat, montaj cu placi de tabla de aliaj aluminiu – finisare parchet


Folie speciala - se monteaza peste sistemul uscat, sub parchet – varianta 1


Folie speciala - se monteaza peste sistemul uscat, sub parchet – varianta 2Placi tabla din aliaj aluminiu – profil


Sectiune sistem uscatPrivind finisarea cu parchet la incalzirea prin pardoseala, sistem uscat vs sistem umed o sa discutam ceva mai in detaliu intr-un articol viitor.

14 comentarii:

 1. In sistemul uscat, care este agentul termic?

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna ziua

  In cazul sistemului ,,uscat" de încălzire în pardoseala și sistemul de finisare ales ar fi parchet (agreat pentru încălzirea în pardoseala) soluția menționată suporta greutatea unei biblioteci ,,cu picioare"? Care ar fi sarcina suportata de un asemenea sistem?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. - La sistemul uscat de incalzirea prin pardoseala nu este necesar un parchet de tip special, agrementat a fi compatibil cu incalzirea prin pardoseala. Bineinteles, nici contraindicat nu este. In cazul sistemului uscat ideea fiind aceea ca se poate folosi (si) un parchet normal.
   - Sistemul uscat poate suporta cu brio greutatea unei biblioteci (sau a oricarui corp de mobila), cu/fara picioare, incarcata la maxim. Sarcina maxima ce poate fi suportata depinde de mai multe aspecte. Pornind de la densitatea si grosimea bazei suport (termoizolatia XPS in cazul dat) si pana la grosimea si tipul parchetului ales. Oricum, in cazuri rezidentiale, nu exista corp de mobila care sa creeze probleme(de niciun fel), indiferent de parchetul ales, indiferent de producatorul XPS.

   Ștergere
  2. Va mulțumesc frumos pentru informații. Cu stima Ciprian

   Ștergere
 3. Buna ziua !

  1) Peste "sistemul uscat" se poate pune si gresie sau este folosit doar pt parchet ?

  2) Daca nu se poate pune gresie peste "sistemul uscat", atunci intr-o casa se pot combina cele doua sisteme (uscat si umed), pt a pune gresie (in baie, bucatarie, hol intrare) si parchet in restul camerelor ?

  Cu multumiri,
  Silviu

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 1. Peste sistemul uscat se poate monta si gresie/granit/marmura/s.a. Nu doar parchet.
   2. Intr-un imobil pot fi montate ambele sisteme(uscat + umed).

   Ștergere
 4. Bun, cum se face exact montajul gresiei peste sistemul uscat ? Am cautat pe net dar nu am gasit. Poate aveti un link, ceva.

  Defapt cum ziceti ca e mai bine sa fac ? Sa folosesc sistemul uscat peste tot (si unde va fi gresie si unde va fi parchet) sau doar unde va fi parchet, iar unde va gi gresie sa folosesc sistemul umed ?

  Multumesc, sanatate numai bine !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. - Inainte de-a monta finisajul(gresie/granit/marmura/s./a.) peste sistemul uscat, se pune o placa de betonyp. Peste aceasta se intinde adezivul(flexibil).

   - Acest aspect al alegerii tine in cea mai mare masura de buget. Fiindca se poate si asa, si asa… Am beneficiari ce-au ales si asa, si asa…

   ATENTIONARE: Ca sa se realizeze montajul in sistem DIY sau cu o echipa nespecializata in sisteme de incalzire prin pardoseala, rezultatele nu vor fi tocmai ok, fiindca sunt foarte multe detalii de care trebuie sa se tina seama.

   Multumesc, asemenea!

   Ștergere
 5. Aveti idee de unde pot fi achizitionate acele placi de aluminiu tip omega in care intra tevile?

  RăspundețiȘtergere
 6. Teoretic se pot gasi la toate brandurile renumite de incalzire prin pardoseala(ex: Oventrop, Rehau, LK, Uponor, Golan, s.a.) Si nu numai.
  Practic, nu prea le gasesti, iar cei care aduc le folosesc in proiectele proprii, nu vand cu amanuntul.

  RăspundețiȘtergere
 7. Care ar fi inaltimile minime la IP pentru cele 2 tipuri? Cred ca depinde de izolatia de sub tevi. Dar care ar fi un minim necesar? De exemplu sub placa de beton am 5cm de xps, iar peste placa as avea max 9 cm spatiul, cu tot cu finisare. Se merita sa pun IP in cazul de fata?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Inaltimile pot varia in fct de izolatia de sub tevi. Un minim al izolatiei, atat la sistemul umed, cat si la sistemul uscat, ar fi de 3 cm XPS. In cazul tau, poti opta atat pt sistemul umed, cat si pt cel uscat, cu mentiunea ca la sistemul uscat poti alege o izolatie mai groasa de 3 cm, lucru ce evident va fi mai avantajos pt tine, ca beneficiar.

   Ștergere