Treceți la conținutul principal

Sistemul umed si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala

Prezentare. Comparatii. Observatii. Recomandari.


In acest articol o sa prezint, pe scurt, atat sistemul umed, cat si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala. “Condimentand” prezentarea cu cateva comparatii, observatii si recomandari.

 

Sistemul umed

Sistemul umed inseamna, concis, acel tip de montaj al circuitelor de incalzire prin pardoseala, care, ulterior punerii in opera, se va acoperi cu sapa.

Sistemul umed este cel mai raspandit tip de montaj la incalzirea prin pardoseala, atat pentru finisari calde (parchet/mocheta), cat si pt finisari reci (gresie, marmura, granit, etc).

 

Componente:

     - banda perimetrala – autoadeziva, cu “şorţ”

     - material termoizolator - poate fi de mai multe tipuri – vezi aici

     - circuitele/buclele - tevile sunt montate deasupra suportului termoizolator (fie intre nuturi, fie cu cleme, fie pe grile + cleme, fie pe plasa speciala/STM + coliere PVC, etc – in functie de tipul si varianta de montaj aleasa)

     - sapa - tevile si termoizolatia sunt acoperite de sapa; sapa necesita adaugarea unui aditiv de elasticizare, fluidizare si de dezaerare

     - tip finisare - poate fi parchet, mocheta, gresie, travertin, granit, marmura, s.a.

 

Pentru sisteme de incalzire prin pardoseala (configuratii performante) – sistem umed de montaj, grosimea recomandata a sapei este intre 4 si 6 cm, calculata de la nivelul superior al suportului izolator. Adica de 2-4 cm grosime, calculand de la nivelul superior al tevilor circuitelor de incalzire prin pardoseala. Uzual, pentru acest caz, se foloseste o sapa de 5 cm (calculata de la nivelul superior al suportului termoizolator). De preferat este mai degraba o sapa de 4 cm decat una de 6 cm.


Tipuri de montaj pentru tevile circuitelor de incalzire prin pardoseala la sistemul umed

Montajul tevilor in sistem tacker (fixarea tevilor cu cleme, pe suport) este potrivit atat montajului in meandra simpla, meandra dubla, cat si in spirala. Majoritatea executantilor considera foarte greoi montajul in meandra simpla si meandra dubla, astfel incat prefera montajul in spirala. Totodata, vanzatorii si/sau executantii propun si aleg acest tip de montaj fiindca pot realiza usor (si rapid) pas de 100 (mm) sau mai mic.

Montajul tevilor peste placile cu nuturi este potrivit atat montajului in meandra simpla, meandra dubla, cat si in spirala. Executantilor le este indiferent ce tip de meandra se monteaza, insa preponderent vanzatorii, dar si executantii propun si aleg montajul in spirala. Fiindca astfel, bineinteles, pot monta pas de 100 (mm) sau mai mic.





Sistemul uscat

Sistemul uscat inseamna, foarte pe scurt, acel tip de montaj al circuitelor de incalzire prin pardoseala, care, ulterior punerii in opera, NU se va acoperi cu sapa. Totodata, nu necesita banda perimetrala la punerea in opera. Sistemul uscat este dedicat in special finisarilor cu parchet.


Componente:

     - material termoizolator - poate fi de mai multe tipuri, cum am mai spus

     - profile din aluminiu - aliaj special – grosime tabla 0,3 – 0,5 mm – in functie de producator

     - circuitele - tevile sunt montate pe suportul termoizolator, incastrate in acesta, sub placile de aluminiu; nu orice suport al sistemului uscat este termoizolator, necesitand adaugarea, suplimentar, dedesubt, a acestuia

     - folie speciala - se monteaza sub parchet -  in tandem cu placile de aluminiu, contribuie la uniformizarea temperaturii pe intreaga suprafata, cat si la o mai buna difuzie a caldurii

     - tip finisare - parchet – doar montaj flotant

 

Pasul uzual de montaj al tevilor circuitelor la sistemul uscat este de 200 mm. Insa exista si cazuri specifice cand circuitele pot fi montate la pas de 150 mm.

Folia speciala se gaseste frecvent pe stoc intr-o retea de magazine de retail.

Inaltimea sistemului uscat poate sa varieze in functie de grosimea termoizolatiei, cumulata cu cea a parchetului. Inaltimea minima a sistemului uscat poate fi de 52 mm (fara parchet), de ex. Cu cat stratul termoizolator este mai gros, cu atat mai bine - valabil atat pentru cazul sistemului uscat, cat si pentru sistemul umed. 

Desi, multe firme de profil au in cataloage si componente pentru alcatuirea sistemului uscat, acestia arareori  - spre deloc - le propun si le oferteaza.




EXEMPLIFICARI MONTAJ SISTEME:

Sistem umed - varianta de montaj cu grile si cleme tacker


Sistem umed - varianta de montaj cu plasa, grile si coliere PVC


Sistem uscat, montaj cu placi din tabla de aliaj de aluminiu


Sistem uscat, montaj cu placi din tabla de aliaj de aluminiu – finisare parchet


Folie speciala - se monteaza peste sistemul uscat, sub parchet – varianta 1


Folie speciala - se monteaza peste sistemul uscat, sub parchet – varianta 2



Placi tabla din aliaj aluminiu – profil


Sectiune sistem uscat





Daca vrei sa stii ce finisaj sa alegi la incalzirea prin pardoseala si daca s-ar potrivi parchetul la incalzirea prin pardoseala, citeste acest articol


Daca vrei sa stii cum sa fie sapa la sistemul umed, la incalzirea prin pardoseala, citeste acest articol


In curand o sa ne vedem aici, ajutandu-te cu mult mai multe informatii 





Comentarii

  1. In sistemul uscat, care este agentul termic?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua

    In cazul sistemului ,,uscat" de încălzire în pardoseala și sistemul de finisare ales ar fi parchet (agreat pentru încălzirea în pardoseala) soluția menționată suporta greutatea unei biblioteci ,,cu picioare"? Care ar fi sarcina suportata de un asemenea sistem?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. - La sistemul uscat de incalzirea prin pardoseala nu este necesar un parchet de tip special, agrementat a fi compatibil cu incalzirea prin pardoseala. Bineinteles, nici contraindicat nu este. In cazul sistemului uscat ideea fiind aceea ca se poate folosi (si) un parchet normal.
      - Sistemul uscat poate suporta cu brio greutatea unei biblioteci (sau a oricarui corp de mobila), cu/fara picioare, incarcata la maxim. Sarcina maxima ce poate fi suportata depinde de mai multe aspecte. Pornind de la densitatea si grosimea bazei suport (termoizolatia XPS in cazul dat) si pana la grosimea si tipul parchetului ales. Oricum, in cazuri rezidentiale, nu exista corp de mobila care sa creeze probleme(de niciun fel), indiferent de parchetul ales, indiferent de producatorul XPS.

      Ștergere
    2. Va mulțumesc frumos pentru informații. Cu stima Ciprian

      Ștergere
  3. Buna ziua !

    1) Peste "sistemul uscat" se poate pune si gresie sau este folosit doar pt parchet ?

    2) Daca nu se poate pune gresie peste "sistemul uscat", atunci intr-o casa se pot combina cele doua sisteme (uscat si umed), pt a pune gresie (in baie, bucatarie, hol intrare) si parchet in restul camerelor ?

    Cu multumiri,
    Silviu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Peste sistemul uscat se poate monta si gresie/granit/marmura/s.a. Nu doar parchet.
      2. Intr-un imobil pot fi montate ambele sisteme(uscat + umed).

      Ștergere
  4. Bun, cum se face exact montajul gresiei peste sistemul uscat ? Am cautat pe net dar nu am gasit. Poate aveti un link, ceva.

    Defapt cum ziceti ca e mai bine sa fac ? Sa folosesc sistemul uscat peste tot (si unde va fi gresie si unde va fi parchet) sau doar unde va fi parchet, iar unde va gi gresie sa folosesc sistemul umed ?

    Multumesc, sanatate numai bine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. - Inainte de-a monta finisajul(gresie/granit/marmura/s./a.) peste sistemul uscat, se pune o placa de betonyp. Peste aceasta se intinde adezivul(flexibil).

      - Acest aspect al alegerii tine in cea mai mare masura de buget. Fiindca se poate si asa, si asa… Am beneficiari ce-au ales si asa, si asa…

      ATENTIONARE: Ca sa se realizeze montajul in sistem DIY sau cu o echipa nespecializata in sisteme de incalzire prin pardoseala, rezultatele nu vor fi tocmai ok, fiindca sunt foarte multe detalii de care trebuie sa se tina seama.

      Multumesc, asemenea!

      Ștergere
  5. Aveti idee de unde pot fi achizitionate acele placi de aluminiu tip omega in care intra tevile?

    RăspundețiȘtergere
  6. Teoretic se pot gasi la toate brandurile renumite de incalzire prin pardoseala(ex: Oventrop, Rehau, LK, Uponor, Golan, s.a.) Si nu numai.
    Practic, nu prea le gasesti, iar cei care aduc le folosesc in proiectele proprii, nu vand cu amanuntul.

    RăspundețiȘtergere
  7. Care ar fi inaltimile minime la IP pentru cele 2 tipuri? Cred ca depinde de izolatia de sub tevi. Dar care ar fi un minim necesar? De exemplu sub placa de beton am 5cm de xps, iar peste placa as avea max 9 cm spatiul, cu tot cu finisare. Se merita sa pun IP in cazul de fata?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inaltimile pot varia in fct de izolatia de sub tevi. Un minim al izolatiei, atat la sistemul umed, cat si la sistemul uscat, ar fi de 3 cm XPS. In cazul tau, poti opta atat pt sistemul umed, cat si pt cel uscat, cu mentiunea ca la sistemul uscat poti alege o izolatie mai groasa de 3 cm, lucru ce evident va fi mai avantajos pt tine, ca beneficiar.

      Ștergere
  8. Buna ! Sistemul uscat se poate monta peste gresia existenta .Daca da ce materiale se pot folosi?Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salutari si tie!

      Se poate monta sistemul uscat peste gresia deja existenta, montata in imobil.
      In principiu se folosesc materialele si componetele mentionate in articol.
      Poti lipi (sau nu) placile termoizolatoare pe suport, folosind de ex spuma poliuretanica tip CT 84, aceasta avand un grad de expandare mic.

      Spor la treaba!

      Ștergere
    2. Ce parere aveti de sistemul uscat cu plăci din carbon? Cum ar fi bjorn heizung? Dub pot punr polistiren extrudat? Peste un astfel de sistem pot pune parchet laminat? Pot punr gresie de orice fel sau gresie portelanata? Ca sa nu m folosesc kit de amestec pot folosi agentul termic de pe returul caloriferelor? Adica sa nu anulez caloriferele si sa nu mobtez cebtrala de apartament? Multumesc

      Ștergere
    3. Ivona, o sa raspund pe rand intrebarilor tale. 1 - Reprezinta o alternativa. 2 - Ca oricare varianta de sistem uscat, are plusuri si minusuri. 3 si 4 - Da, se poate. 5 – Se poate monta orice tip de gresie. 6 si 7 - Personal, nu recomand.

      Succes!

      Ștergere
  9. Buna! Care sunt sistemele uscate cu inaltimea cea mai mica (sub 5 cm) pe care le recomandati dumneavoastra. (ati spus ca bjorn heizung este o alternativa). Eu as avea nevoie de un sistem care sa se incadreze in maxim 15 mm. Magnum DBS10 mi se pare un sistem ok dar preturile la profile urca foarte tare costul total al sistemului pentru 100 mp utili de incalzit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inaltimea sistemului uscat este data de grosimea stratului termoizolator. Cu cat mai gros, cu atat valoarea R este mai buna, iar pierderile termice mai mici.

      Scuze, nu am ce recomandari sa fac, pt ce soliciti.

      Ștergere
  10. Buna ziua,casa este in constructie si ne-am hotarat sa facem incalzirea prin pardoseala cu agent termic.Tinand cont de raportul randament ridicat/rezistenta/pret,dvs.ce ati alege:sistem umed sau uscat?Finisajul va fi parchet cu exceptia bailor unde va fi gresie.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca sistemul de incalzire prin pardoseala, prin configuratia sa este unul performant, as alege sistemul umed, cu parchetul lipit pe suport(sapa). In acest caz, parchetul trebuie sa fie multistrat. Cel melaminat poate fi montat doar flotant.


      Ștergere
  11. Buna ziua,urmează să fac instalația de încălzire în pardoseală la o casă nouă în constructie
    Am lăsat 15 cm pentru încălzirea în pardoseală și la parter și la etaj,fara finisajul pardoselii
    M-am gândit la varianta: Sapă de egalizare 1-2 cm, polistiren xps 5cm +placa cu nuturi rehau+sapă 5 cm + parchet/gresie (1-2 cm)
    Sunt ok cei 15 cm,sau e prea mult ?
    Exista o varianta mai buna decât ce am gândit eu pentru încălzire în pardoseală și care ar fi ?
    Mulțumesc frumos pentru eventualul răspuns

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Varinta ta este cat se poate de scumpa, ca investitie. Cei 15 cm lasati de tine ca inaltime, ar fi prea mult, mai ales pt etaj.

      Exista doua variante, mai putin costisitoare:

      1 - La parter, 2 x XPS 5 cm + sapa 5cm(care sa inglobeze tevile de incalzire prin pardoseala), apoi finisaj. La etaj, sapa de egalizare de 5 cm(sau tot XPS de 5 cm - calculeaza care costa mai putin - sapa sau XPS) + XPS 5 cm + sapa(care sa inglobeze tevile de incalzire prin pardoseala), apoi finisaj. Peste placile XPS pui o folie de polietilena(gasesti in Dedeman la 37 lei/pachet de 50 mp), iar tevile prinse pe suport cu cleme tacker.

      2. La parter ramane cum am zis la pct. 1, iar la etaj, daca poti, cobori usile exterioare cu 5 cm. Ar merge coborate chiar si cu 7 cm, si astfel sa montezi la etaj XPS de 3 cm, in loc de cel de 5 cm. Nu ai nevoie la etaj de o grozime mare la izolatia incalzirii prin pardoseala. La parter, da, ai avea nevoie si ti-ar prinde f bine o izolatie mai groasa.

      Ștergere
  12. Buna ziua. În contextul în care avem la dispozitie doar 11 cm pt incalzire,ideal ar fi sa punem sistem uscat? Pt ca înălțimea aceasta nu ne permite o izolație mai mare de 3 cm,si fiind la parter ma gândesc ca nu e tocmai eficient. Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salutari! Se poate merge pe sistemul uscat, bineinteles. Insa, se poate si sistemul umed a fi abordat, dar aici depinde de configuratie, de proiectant si de executant. Se poate, de ex, sa ai pe placa de la parter XPS de 5 cm si sapa de doar 3,5 cm, care sa inglobeze si tevile aferente circuitelor.

      Ștergere
  13. buna seara! in cazul folosirii placilor de betonyp, in cazul IP uscata, acestea se for fixa rigid de pardoseala, sau vor fi lasate portante. In acest ultim caz, exista sansa ca placile ceramice sa se crape?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Se poate si asa, si asa. In principiu, nu se intampla nimic cu placile ceramice.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Proba de presiune la incalzirea prin pardoseala - Cand se efectueaza, inainte sau dupa turnarea sapei?

Cu cateva zile in urma, un utilizator pe un forum, intreba(ca multi altii de pana acum) daca se poate monta doar teava si sa toarne apoi sapa, fara proba de presiune, sau daca trebuie sa faca proba de presiune inainte de a se turna sapa. Desi multora le-ar parea evident ca trebuie facuta proba de presiune inainte de-a se turna sapa, din pacate(sau din fericire), eu am un alt punct de vedere, diametral opus. Exprimat la nivel logic, argumentat. Si pe baza experientei acumulate. Personal, nu imi pare imperios necesara proba de presiune inainte de turnarea sapei, daca teava PEX folosita este de buna calitate. De asemenea, proba cu aer la incalzirea prin pardoseala imi pare o prostie, reloaded. And reloaded. La probele normale de presiune, teava PEX de buna calitate nu prezinta modificari de diametru(decat de cativa microni), si asta doar in cazul presiunii, insotita de temperatura(crescuta a) agentului termic vehiculat. Cu cat temperatura agentului termic este mai mare, cu at

Parchetul si incalzirea prin pardoseala - Sistemul umed vs sistemul uscat

Sistemul umed sau sistemul uscat?     In decursul timpului am participat la discutii interesante, insa am fost si martor la unele opace, elucubrante si sterile, astfel incat am auzit tot felul de mituri si teorii, care mai de care mai “savante”, referitoare la incalzirea prin pardoseala. Printre acestea, de exemplu, am auzit si persoane ce-au afirmat ca parchetul nu este recomandat la incalzirea prin pardoseala. Aceasta afirmatie(ca multe altele, dealtfel), reprezinta de fapt o exagerare grosolana - ca sa o numesc astfel, finut. Producatorii de parchet declara ca orice tip de parchet este potrivit pentru incalzirea prin pardoseala, cu mentiunea ca trebuie luata in considerare rezistenta termica a acestuia si faptul ca parchetul din lemn masiv, cat si cel multistrat(stratificat), lucreaza in timp. Parchetul fiind influentat continuu de temperatura si de umiditate. Astfel incat, intr-un imobil, daca umiditatea este mare, lemnul va absorbi vaporii de apa si isi va mari volumul, iar dac