Treceți la conținutul principal

Proba de presiune la incalzirea prin pardoseala - Cand se efectueaza, inainte sau dupa turnarea sapei?



Cu cateva zile in urma, un utilizator pe un forum, intreba(ca multi altii de pana acum) daca se poate monta doar teava si sa toarne apoi sapa, fara proba de presiune, sau daca trebuie sa faca proba de presiune inainte de a se turna sapa.


Desi multora le-ar parea evident ca trebuie facuta proba de presiune inainte de-a se turna sapa, din pacate(sau din fericire), eu am un alt punct de vedere, diametral opus. Exprimat la nivel logic, argumentat. Si pe baza experientei acumulate.


Personal, nu imi pare imperios necesara proba de presiune inainte de turnarea sapei, daca teava PEX folosita este de buna calitate. De asemenea, proba cu aer la incalzirea prin pardoseala imi pare o prostie, reloaded. And reloaded.
La probele normale de presiune, teava PEX de buna calitate nu prezinta modificari de diametru(decat de cativa microni), si asta doar in cazul presiunii, insotita de temperatura(crescuta a) agentului termic vehiculat. Cu cat temperatura agentului termic este mai mare, cu atat exista posibilitatea de deformare mai mare(si aici ne referim mai degraba la gradul de elongatie). In conditii normale, doar cu presiune de aer, teava nu prezinta elongatii si nici nu-si modifica diametrul. Exclusiv, la presiune mare, da, teava prezinta un grad de elongatie vizibil. Insa garantat nu atinge nimeni la probe normale asemenea presiune.


Pe de o parte, circuitele la incalzirea prin pardoseala sunt dintr-o bucata, nu prezinta imbinari, ca la tevile PPR, de ex. Da, daca ar fi vorba de tevi PPR care trebuie inglobate in sapa, atunci proba de presiune ar fi neaparat necesara, inainte de turnarea sapei.


La montajul pe plasa STM, de ex, teava nu este afectata daca, sa zicem, accidental este zgariata de aceasta, deoarece zgarietura este superficiala. Iar tevile PEX de buna calitate au un raspuns nemaipomenit privind S.C.G./D.L.F.(Slow Crack Growth  / Dezvoltarea Lenta a Fisurii), comparativ cu tevile de calitate mai slaba, ce sunt afectate in timp chiar si de o banala zgarietura.


Cazurile in care, accidental(sau cu rea intentie) cineva a “bubuit” teava ce urmeaza a se acoperi cu sapa, se observa chiar si la o mai superficiala privire de ansamblu. Nu este facil a se gauri/taia o teava PEX prin actiuni mecanice de orice fel, fara ca cineva sa nu reuseasca sa observe acest lucru, pana la momentul turnarii sapei. Teava PEX nu este afectata decat de actiuni mecanice strasnice asupra sa. Iar acest lucru este VIZIBIL.


Pe de alta parte, o teava PEX de calitate nu are cum sa prezinte vicii de fabricatie, aceasta fiind verificata minutios inca de la stadiul de productie. Linia de productie a tevilor PEX de calitate nu permit vicii de fabricare, fiindca utilajul se opreste instant daca in procesul de productie apare chiar si cea mai mica eroare sau abatere de la parametrii introdusi in calculator. Cine a avut posibilitatea sa vada vreo linie de productie de-acest fel, poata confirma spusele mele. Asa ca teava nu prezinta defecte de fabricatie, cei care pun in opera incalzirea prin pardoseala este de inteles ca nu se saboteaza… Terti lucratori, da, pot sa gaureasca accidental (sau rau intentionat) teava pusa in opera, insa cazurile acestea sunt atat de rare si se intampla doar intr-un anumit mediu, incat nu are rost sa ne ingrijoram. Si-atunci hai totusi sa gandim pozitiv si sa lasam deoparte drobul de sare.


Echipa care pune in opera incalzirea prin pardoseala, solicita beneficiarilor(sau cel putin asa ar trebui), front de lucru. Acest lucru insemnand ca de atunci de cand se incepe, si pana se termina montajul incalzirii prin pardoseala, singurele persoane care intra in imobil sunt acelea care se ocupa de punerea in opera a acesteia si bineinteles, beneficiarul lucrarii. Nu cred ca vreun executant sa accepte la locatie, pe parcursul punerii in opera si alte echipe, cu terte activitati. Iar daca ar exista intamplator aceste cazuri, nu stiu prin ce concurs de imprejurari, beneficiarul ar trebui sa fie constient ca este primul responsabil in a-si proteja investitia, si informat de catre executant cu privire la toate situatiile neplacute in care-ar putea sa se afle acesta, acceptand o atare decizie a sa, de “aglomeratie” a locatiei si lucru de-a valma. Implicit, si de cazul accidental sau rau intentionat ca cineva sa-i “bubuie” vreo teava. Si nu cred ca vreun beneficiar si-ar dori o atare responsabilitate sa o ia asupra sa. Astfel, majoritatea inteleg. Iar cei cativa, ce nu vor sa inteleaga, o "intorc elegant printr-o pirueta scolareasca"... solicitand neaparat proba de presiune, inainte de turnarea sapei, insistand, pe motiv ca "asa se face". 
Oare asa se face?!


Cei care ulterior montajului incalzirii prin pardoseala intra in imobil cu turnarea sapei, fie ca o vor face mecanizat sau nu, nu au instrumente uzuale de lucru cu care sa “bubuie”, chiar si accidental vreo teava. De ex, se poate calca pe tevi, se poate trece cu roaba plina ochi de mortar peste acestea, se poate aseza peste tevi palnia de la “elefantul” transportator al sapei mecanizate sau “trompa” (etc). Toate aceste actiuni normale de lucru, fara macar ca tevile sa se deformeze catusi de putin. Nu mai vorbim ca acestea sa fie taiate/intepate/gaurite. De mistrii, "dreptare" si alte “acareturi”, presupun ca nu ar fi de luat in considerare ca “arme albe” pentru tevi.


Toti beneficiarii sunt indrumati ca imediat dupa punerea in opera a incalzirii prin pardoseala, sa aiba echipa pregatita sa traga sapa, deasupra. Ca tocmai, si astfel, sa evite posibile neplaceri.


Asadar, in opinia mea, proba de presiune pentru cazul incalzirii prin pardoseala se poate lejer efectua dupa turnarea sapei(referindu-ne la sistemul umed in cazul de fata).

Bineinteles, atunci cand sistemul de incalzire prin pardoseala NU contine EXCLUSIV tevi de tip PEX(unde coloanele tur/retur sunt din PPR - preponderent), atunci recomand proba de presiune imediat dupa montaj, inainte de sapa.


Ca regula generala:
NIMIC rau nu se poate intampla(ba dimpotriva), atata vreme cat beneficiarii urmeaza indicatiile, solicitarile si recomandarile firmei care se ocupa de incalzirea prin pardoseala. Bineinteles, admitand faptul ca firma aleasa este una profi. Iar beneficiarii sa fie constienti ca nu au cum sa cunoasca domeniul mai mult, mai amanuntit si mai bine decat acestia.


Privind indicatiile de montaj, intretinere, exploatare, etc, fiecare firma poate sa faca propriile sale reguli. Unele din acestea pot fi comune cu ale altora sau nu. Asta nu inseamna ca este ceva neaparat gresit, la unii sau la altii. Insa, pot afirma cert ca unele idei si reguli pot fi depasite, perimate, desi se pastreaza. Asa si cu proba asta de presiune la incalzirea prin pardoseala, ce zica-se ar fi neaparat necesara inainte de turnarea sapelor...



Daca vrei sa stii ce grosime ar trebui sa aiba sapa, la incalzirea prin pardoseala, citeste acest articol

In curand o sa ne vedem aici, ajutandu-te cu mult mai multe informatii 




Comentarii

  1. Buna Ziua,
    Am o intrebare offtopic postului. Pe forumul SP ati anuntat aparitia unui producator autohton de teava pex-a (metoda Engel). Nu ati recomandat atunci teava respectiva deoarece ati mentionat ca o veti tine in teste. Aveti acum vreun raspuns pozitiv?
    Va multumesc.
    Dan.
    PS: cunosc numele producatorului dar nu stiu ce sa cred de teava!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dan, inca se lucreaza la imbunatatirea sa. Pasi mici si constanti. Deocamdata probele de laborator indica o calitate buna, iar la punerea in opera se comporta bine. Personal eu o clasez pe o treapta medie, comparativ cu "greii" pietei(Uponor, Rehau, Pexgol), desi la unele probe a avut rezultate superioare acestora.

      Parerea mea este ca poti alege aceasta teava, daca nu tintesti cumva mai sus. Iar mai sus, preturile sunt altele...

      Este foarte posibil ca anul acesta sa apara un brand nou, ce-o sa aiba o calitate de top.
      Zic eu ca o sa reusesc sa obtin contractul de exclusivitate. Mai vedem...

      Ștergere
    2. Buna seara,
      Va multumesc pentru raspuns. Ati spus ca o clasati pe o trepta medie fata de "greii" din piata doar la categoria pex-a (peste FRANKISCHE??) sau o considerati si deasupra celor de top din categoria pex-c (de ex. Pentagol, Pexpenta)?
      Ma incanta faptul ca este produsa la noi, daca ma intelegeti. :)
      Dan.

      Ștergere
    3. Consider ca aici nu ar fi cadrul adecvat pt comparatii intre branduri. Daca doresti parerea mea personala - mai ales ca ai spus ca ma stii a fi utilizator al unui forum - o sa te rog sa ma contactezi acolo, pe PM. Ori pe adresa de e-mail atasata la profil.
      Multumesc pt intelegere.

      Asa cum am mai spus-o si cu alte ocazii, pe forumuri, consider ca tevile obtinute prin metoda Engel sunt superioare celor obtinute prin alta metoda.

      Ștergere
  2. Am si eu o intrebare. Am deja instalat un sistem de incalzire cu radiatoare. Casa are doua etaje, fiecare etaj are un distribuitor si tevi de cupru care merg la radiatoarele din fiecare camera. Acum as vrea sa instalez o incalzire prin pardoseala in sistem uscat. Se poate folosi instalatia deja existenta? Adica in fiecare camera instalez tevile de incalzire in pardoseala si le leg la turul/returul radiatoarelor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Personal, nu recomand. Pt un sistem performant de incalzirea prin pardoseala sunt necesare alte tipuri de distribuitoare, alte temperaturi de lucru, grup de amestec si pompare dedicat pt fiecare nivel al imobilului, s.a.


      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Sistemul umed si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala

Prezentare. Comparatii. Observatii. Recomandari. In acest articol o sa prezint, pe scurt, atat sistemul umed, cat si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala. “Condimentand” prezentarea cu cateva comparatii, observatii si recomandari.   Sistemul umed Sistemul umed inseamna, concis, acel tip de montaj al circuitelor de incalzire prin pardoseala, care, ulterior punerii in opera, se va acoperi cu sapa. Sistemul umed este cel mai raspandit tip de montaj la incalzirea prin pardoseala, atat pentru finisari calde (parchet/mocheta), cat si pt finisari reci (gresie, marmura, granit, etc).   Componente:      - banda perimetrala –  autoadeziva, cu “ ş orţ”      - material termoizolator -  poate fi de mai multe tipuri – vezi  aici      - circuitele/buclele  - tevile sunt montate deasupra suportului termoizolator (fie intre nuturi, fie cu cleme, fie pe grile + cleme, fie pe plasa speciala/STM + coliere PVC, etc – in functie de tipul si varianta de montaj aleasa)      - sap

Parchetul si incalzirea prin pardoseala - Sistemul umed vs sistemul uscat

Sistemul umed sau sistemul uscat?     In decursul timpului am participat la discutii interesante, insa am fost si martor la unele opace, elucubrante si sterile, astfel incat am auzit tot felul de mituri si teorii, care mai de care mai “savante”, referitoare la incalzirea prin pardoseala. Printre acestea, de exemplu, am auzit si persoane ce-au afirmat ca parchetul nu este recomandat la incalzirea prin pardoseala. Aceasta afirmatie(ca multe altele, dealtfel), reprezinta de fapt o exagerare grosolana - ca sa o numesc astfel, finut. Producatorii de parchet declara ca orice tip de parchet este potrivit pentru incalzirea prin pardoseala, cu mentiunea ca trebuie luata in considerare rezistenta termica a acestuia si faptul ca parchetul din lemn masiv, cat si cel multistrat(stratificat), lucreaza in timp. Parchetul fiind influentat continuu de temperatura si de umiditate. Astfel incat, intr-un imobil, daca umiditatea este mare, lemnul va absorbi vaporii de apa si isi va mari volumul, iar dac