miercuri, 9 noiembrie 2016

Calculator Necesar TermicSunt sigur ca mare parte din cei care citesc aceste randuri, inainte au cautat pe net informatii referitoare la calculul termic al imobilului. Si eu am cautat. Impins de curiozitate sau de anumite discutii contradictorii. Si am gasit cateva. Unele relativ simple si directe, altele alambicate in formule si imbarligaturi - de simteai ca om normal si neantrenat cu tot felul de termeni si parametri de specialitate – ca ti se scranteau ochii si neuronii, fiind nevoit sa introduci anumite date non-familiare in locuri speciale din tabele sau chestionare, ca apoi sa iti dea, dupa minute bune de straduinte si naduseli, un rezultat. De cele mai multe ori, departe de adevar. Foarte departe de adevar. Cu vreo 40-50% mai sus (si asta in cazul fericit in care nimereai si introduceai bine datele solicitate, ca altfel rezultatul era “pe aratura”). Ei bine, pana la urma, ca in vorba "multi vad - putini pricep", ceea ce rezultase la calcule, aia rezultase, iar ce rezultase era luat drept adevar, mai ales ca vestitele “calculatoare” sunt prezente pe site-uri de instalatii termo-sanitare cu nume si renume, sau pe bloguri de profil ce se vor a fi create de catre specialisti/proiectanti in domeniu. Fiindca s-ar putea astfel facil subintelege ca ar trebui sa poarte o calitate de adevar indiscutabila. Bineinteles, acest adevar, acest rezultat obtinut, luat drept bun de fiecare persoana in parte, mai era disecat uneori si pe bloguri sau forumuri, aprobat sau respins, total sau partial, impanzind totusi spatiul virtual cu nemuritoarea intrebare:

Ce necesar termic are imobilul meu?

Sau, mai bine si mai direct zis: ce putere sa aiba sursa termica ce o voi alege pentru imobilul meu?

Raspunsul este cat se poate de simplu. Insa nu pentru toata lumea, fireste. Unii dorind sa fie mai catolici decat Papa, altii cautand si virgula de dupa virgula, ori iepurele din joben, crezand ca este asa cum au citit ei pe undeva pe net ori au auzit de la vreun cumnat instalo-zugrav, ca pentru instalatia cu radiatoare este un anumit necesar termic, iar pentru incalzirea prin pardoseala, necesarul termic ar fi altul. Nimic mai fals. Pierderile termice ale unui imobil sunt aceleasi, indiferent de sursa de incalzire ce o vom folosi, dar si indiferent de sistemul termic pt care se opteaza.

Personal consider ca toti cei ce-au prezentat astfel de calculatoare ale necesarului termic, oricat au simplificat sau au complicat chestionarul in care trebuiau introduse anumite date de catre solicitanti, au apelat mai degraba la EN1907, desi acest normativ a fost inlocuit de EN1264. Probabil unii dintre acestia nu au stiut si nici nu au habar ca normativul s-a schimbat. Sau il flutura drept stindard(gen: produsele noastre corespund normativului EN1264...), dar sunt de fapt pe langa gard, pe langa caruta daca le soliciti un calcul termic, fie el si grosier.
Imi amintesc de un caz, din nenumarate altele, cand in urma cu cativa ani ma "contram" cu un ditamai directorul tehnic al unui mamut de firma, cu statut greu in echipamente termo-sanitare, de la care urma sa achizitionez o PDC(pompa de caldura), el sustinand ca pt un anumit imobil necesarul termic este de 35 kW, iar eu sustineam ca este de max. 23 kW. Am ignorat pana la urma ce agregat recomanda el(ca putere), si am ales ce am calculat eu. Pana la urma, fu` ca mine. Si-am stat si-am gandit eu asa, in sinea mea, ca daca nici macar un director tehnic nu are habar sa realizeze un calcul relativ simplu, atunci ce ma mai mir de unii vanzatori ce calculeaza necesarul termic "la cubaj"...?! Nu ma mir, doar ca unii prin functia ce o detin si prin locul de munca specific, sunt catalogati drept specialisti, insa de fapt nu reusesc altceva decat sa induca lumea in eroare prezentand falsuri drept adevar. Partea si mai rea este ca se si lupta pana in panzele albe sa sustina si sa demonstreze ca au dreptate.Pierderile termice ale imobilului = Necesarul termic al imobilului

Pornind de la aceasta relatie, lucrurile parca par si mai simple.

Pentru un imobil anvelopat(termoizolat) mediu, adica 10 cm EPS pe peretii exteriori, 10 cm EPS sub placa(fundatie) + 3-5 cm XPS peste placa(sub sapa) si 20-30 cm (vata minerala + EPS) la plafon(acoperis), necesarul termic este cuprins intre 60 si 70W/mp. Depinzand de mai multe detalii. Dar pt un calcul grosier, si mai ales in cazuri rezidentiale urbane uzuale nu avem nevoie de multe detalii, fiindca nu prea ajuta. Decat in anumite cazuri. Ceea ce vreau sa spun este ca indiferent daca vorbim de un imobil de 100 mp sau despre un imobil de 350 mp, ambele anvelopate mediu, tot o centrala termica pe gaze de 24 kW vom alege. Fiindca in cazul centralelor pe gaze, nu se gasesc centrale de puteri mai mici(decat prin comanda speciala si la pret prohibitiv). Mai mari, da, se gasesc. Daca vorbim de o centrala termica pe lemne/peleti/electrica, lucrurile se schimba, deoarece exista si de puteri mai mici decat cele pe gaze, astfel incat, acele detalii de care spuneam mai sus, pot avea sensul lor la calculele specifice, astfel incat imobilul de 100 mp va avea nevoie de o centrala de maxim 10 kW, iar imobilul de 350 mp ar ramane tot la o centrala de 24 kW.

Daca termoizolatia imobilului este ceva mai buna, sa zicem 15 cm EPS/vata minerala pe peretii exteriori, 10 cm EPS sub placa(fundatie) + 5-10 cm XPS peste placa(sub sapa) si 30-40 cm (vata minerala + EPS) la plafon(acoperis), atunci necesarul termic al imobilului poate fi incadrat la 50 W/mp. Astfel, imobilul de 100 mp ar avea un necesar termic de 5 kW, iar cel de 350 mp ar avea un necesar termic de 17,5 kW(dar pt care tot o centrala pe gaze de 24 kW vom alege, de ex).

Daca optati pentru o termoizolatie si mai zdravana a imobilului, va puteti incadra cu acesta ca si casa eficienta energetic, iar valoarea necesarului termic scade. Implicit si consumul de gaz/electricitate/lemne/peleti, scade.

*Evident, in cazul termoizolarii imobilului, una este sa se foloseasca EPS 80, alta EPS 100. Cum exista si diferente la termoizolare intre cea cu vata bazaltica si cea cu vata minerala. Deh, detalii…

Grosierul meu “calculator” nu este si nici nu se doreste un etalon de calcul al necesarului termic al imobilelor, deoarece, asa cum am mai spus, sunt cazuri in care este nevoie de un calcul foarte amanuntit, detaliat si precis, iar eu acum incerc doar sa repar oarecum stangaci, boacane facute de predecesorii mei colegi de ramura care-au prezentat prin diferite locuri pe net, “calculatoare” cu o valoare de adevar… departe de realitate. Insa, pe de alta parte, va puteti bizui pe o mult mai mare apropiere de realitate prin estimarea mea grosiera de calcul, atunci cand alegeti o sursa termica(centrala termica), si garantez ca nu veti gresi cu nimic.Pentru un calcul detaliat si precis al necesarului termic al imobilului, recomand sa apelati la un inginer energetician/proiectant bun(atentie, in tara sunt doar putini cu adevarat buni!).

Va doresc succes!

P.S. – Nu mai credeti in toate bazaconiile prezentate pe net! Uneori nici firmele de prestigiu nu ofera altceva decat bazaconii drept cele mai fondate si mai adevarate informatii.

2 comentarii:

 1. Buna ziua,

  Pai si de unde sa ii luam pe acesti ingineri energeticieni/proiectanti buni? Multi dintre noi, inclusiv eu, nu ii cunoastem desi avem nevoie de ei. Eu doresc sa imi instalez un sistem de incalzire prin pardoseala si as dori sa iau legatura cu un inginer energetician bun care sa ma ajute cu un calcul. Imi puteti recomanda pe cineva care ar fi disponibil in Bucuresti?

  Multumesc,
  Mihai

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In principiu, este nevoie de proiectant bun/audit energetic inainte de a demara constructia imobilului. Ulterior, acestia au un rol oarecum diminuat.
   Pt a calcula grosier necesarul termic al imobilului, se poate face asa cum am sugerat in blog. In fct de acest rezultat, se alege puterea sursei termice.
   Pt a configura un sistem de incalzire prin pardoseala adecvat imobilului, conform caracteristicilor sale, preponderent nu este necesar aportul vreunui proiectant sau inginer energetician, ci a unui specialist in sisteme de incalzire prin pardoseala.
   Pt cazul tau, daca totusi consideri a fi unul mai special, rog un mesaj pe e-mail cu detalii.
   Pot face recomandari, in fct de situatie.

   Ștergere