vineri, 16 martie 2018

Incalzirea prin pardoseala. Cu GPA sau fara GPA ? – aceasta este intrebarea...


Dar mai intai, hai sa vedem... Ce inseamna acest GPA?GPA este denumirea generica atribuita unui ansamblu mai mult sau mai putin compact, mai mult sau mai putin sofisticat, a unor componente hidraulice, ce fac parte din configuratia unui sistem de incalzire prin pardoseala si contribuie(sau asa ar trebui) la o mai buna functionare a acestuia, urmarindu-se astfel a se obtine rezultate cat mai de varf in exploatare. Fara conditionari, fara compromisuri, fara complicatii si fara dureri de cap.


GPA – inseamna, in termeni populari, Grup de Pompare si Amestec. O abreviere. Un romanism, universal valabil, ce poate crea mari confuzii in randul utilizatorilor finali(si nu numai), acestia neputand face distinctia clara intre un GPA mai bun, fata de altul mai slab ca performante. Fiecare producator a incercat sa faca intrucatva distinctia, prin denumire, unii botezandu-si „progeniturile” in fel si chip. Insa, pana la coada, toate au sfarsit prin a se denumi generic, popular, GPA.


GPA reprezinta solutia mai mult sau mai putin complexa a producatorilor consacrati de sisteme de incalzire prin pardoseala, fiecare din acestia cautand in decursul timpului, prin terti sau prin departamentele proprii de cercetare, proiectare si dezvoltare, unii prin armate de tehnicieni, ingineri si proiectanti, sa obtina Sfantul Graal al hidraulicii, dorindu-si un produs finit cu ajutorul caruia sa se poate obtine performante si rezultate cat mai inalte in exploatare.


Fiecare din acestia, pe rand si-au adus aportul in domeniu, fiindca au descoperit la vremea lor ca anumite elemente noi incluse in configuratiile sistemelor de incalzire prin pardoseala, aduc un plus, mai mare sau mai mic, imbunatatind performantele, rezultatele obtinute in exploatare. Unii din acestia au complicat, altii au simplificat lucrurile. Evident, in timp, unii au obtinut rezultate mai spectaculoase decat altele.


De la sistemele Hypocaust,  Kang/Dikang, Ondol, in timp, incalzirea prin pardoseala a fost si este o perpetua solutie avantajoasa de incalzire a unui imobil, a unei incinte, dar totodata si o provocare/competitie intru imbunatatirea acesteia.


Instalatiile fara grup de amestec si pompare reprezinta o varianta arhaica a incalzirii prin pardoseala. Folosita si in prezent, datorita costurilor mai mici de achizitie si implementare, atractive pentru potentialul beneficiar(slab informat sau incorect informat). Demult, la inceputuri, era suficient ca prin agentul termic ce era vehiculat in tevile inglobate in sapa, sa se faca in imobile cald. Restul detaliilor nu contau(de parca acum, la majoritatea covarsitoare ar conta?!). Ulterior, pe masura ce domeniul s-a dezvoltat, fiecare detaliu a fost luat in calcul si astfel imbunatatite instalatiile. Ba cu o teava mai longeviva, ba cu o unitate de amestec adaugata la distribuitoare, ba cu o pompa in plus la fiecare ansamblu distribuitor/colector, ba cu supape, robineti, termometre, debitmetre, actuatoare, termostate de ambient s.a.m.d.
Unii s-au updatat si upgradat, altii deloc sau prea putin. Unii au pus accent pe calitate si performante, altii pe pretul scazut.
In timp, grupurile de pompare si amestec au evoluat si ele, ajungand actualmente la performante notabile, sensibil diferite, unele fata de celelalte ce-au fost depasite ca performante.Despre acestea, despre grupurile de pompare si amestec o sa discutam in urmatoarele articole, dorind sa facem un pic de lumina, cautand sa luam izmenele aruncate pe calator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu