sâmbătă, 21 iunie 2014

Termoizolatia sistemului de incalzire prin pardosealaPoate multa lume se intreaba ce tip de izolatie sa aleaga la incalzirea prin pardoseala, care este mai buna, care este mai putin buna…
Fie ca vorbim de placi cu nuturi, de placi/panouri tacker, de placi EPS(polistiren expandat), sau de placi XPS(polistiren extrudat), izolatia, la nivelul solului, sub tevile instalatiei, reprezinta o parte importanta din sistemul de incalzire prin pardoseala.

Daca se vorbeste de placi cu nuturi sau placi/panouri tacker, de obicei, majoritatea vanzatorilor, in discutiile cu potentialii beneficiari, pun accent pe partea vizual-estetica a montajului tevilor de deasupra, cat si pe usurinta si rapiditatea de punere in opera. Pe scurt, mai degraba pe caracteristici ce faciliteaza montajul si pe “impresia artistica” a beneficiarului. La o privire superficiala, toate aceste tipuri de izolatii par a fi excelente. Daca privim in detaliu si se fac comparatii, se pot observa diferente majore.

Coeficientul λ si valoarea R
Conductivitatea termica λ, reprezinta capacitatea izolatoare a unui material. Se exprima in W/mK.
Coeficient λ mic inseamna capacitate mica a materialului de a pierde caldura, coeficient λ mare inseamna capacitate mare a materialului de a pierde caldura.
Asadar, un material cu cat are coeficientul λ mai mic, cu atat este un izolator mai bun.
Insa, ce este de facut daca se doreste a se compara capacitatea izolatoare a unui material, de diferite grosimi, fie de 2 cm, de 3 cm, de 5cm…?
Pentru aceasta s-a introdus notiunea de rezistenta termica la transmisia caldurii ( R ), care este direct proportionala cu grosimea materialului si invers proportionala cu conductivitatea. (R=d/λ)
Rezistenta temica, R, arata capacitatea unei anumite grosimi a materialului respectiv de a NU pierde caldura.
Ca atare, cand se alege termoizolatia la sistemul de incalzire prin pardoseala, acest lucru se face in functie de conductivitatea termica (λ), insa conteaza si grosimea acestui material, care da rezistenta termica ce se doreste.

Exemple, comparatii si recomandari:

- Placi cu nuturi sau izolatie sub folie PVC cu nuturi – material EPS(de obicei, de inalta densitate, insa pot exista si “surprize”):
Cel mai mic coeficent λ pe care l-am gasit = 0,034 W/mK
La 20 mm grosime(fara nut), valoare R = 0,588 m2K/W
La 30 mm grosime(fara nut), valoare R = 0,88 m2K/W

Pret de piata/mp(in fct de grosime, tip, dealer si producator): intre 4 si 9 euro (pretul include TVA).
Recomandare: verificati coeficientul λ al materialului izolator propus, poate fi vorba de EPS de joasa densitate(coeficient λ > 0,045 W/mK), aflat sub o folie cu nuturi(din PVC).

- Placi/panouri tacker - material EPS(de obicei, de inalta densitate):
Cel mai mic coeficent λ pe care l-am gasit = 0,035 W/mK
La 20 mm grosime, valoare R = 0,57 m2K/W
La 30 mm grosime, valoare R = 0,857 m2K/W

Uzual, pentru acest tip de izolatie se oferteaza cea de 20 mm, ca sa “rezulte” pretul/mp cat mai atractiv pentru potentialul beneficiar. Pret de piata/mp(in fct de grosime, dealer si producator): intre 3 si 5 euro (pretul include TVA).
Recomandare: verificati coeficientul λ al materialului izolator propus, poate fi chiar si de 0,045 W/mK (sau chiar mai mare).

- Placi polistiren extrudat (XPS):
Cel mai mic coeficent λ pe care l-am gasit = 0,027 W/mK
La 30 mm grosime, valoare R = 1,11 m2K/W
La 50 mm grosime, valoare R = 1,85 m2K/W

Personal, recomand izolatia de acest tip(XPS grafitat), de minim 30 mm grosime(nu mai putin!). Pret de piata/mp: 2,5 - 2,7 euro (pretul include TVA). Si 4,5 - 5 euro/mp pentru cel de 50 mm (pretul include TVA).
La parter, in cazul in care imobilul are demisol/garaj/subsol, dedesubt, neincalzit, ori sub placa exista o termoizolatie slaba sau inexistenta, recomand XPS de minim 50 mm grosime. La etaj(e) se poate alege XPS de 30 mm grosime.
Acest tip de izolatie il gasiti la orice depozit de materiale de constructii.

TOATE materialele izolatoare enumerate mai sus, drept exemple, se incadreaza ca valori in standardele europene, privind incalzirea prin pardoseala. Bineinteles, fiecare beneficiar alege dupa criteriile sale personale. Eu doar am facut niste comparatii si recomandari. De care puteti tine seama. Sau nu.

Pe langa coeficientul λ si valoarea R, mai exista si alte caracteristici si detalii ce fac din materialul ofertat un bun sau un mai slab izolator la incalzirea prin pardoseala. Despre acestea, poate intr-un articol viitor.

Nu uitati sa verificati coeficientul λ al materialului izolator ce vi se propune la incalzirea prin pardoseala!

2 comentarii:

  1. Mai trebuie specificat daca izolatia numita de dvs. (de ex. XPS 0,027W/mK) este folosita pentru instalatia de incalzire in pardoseala uscata (cu tabla de aluminiu) sau umeda. Ramine grosimea izolatiei la fel?

    RăspundețiȘtergere
  2. Aceeasi izolatie(XPS) poate fi folosita atat pt sistemul umed, cat si pt sistemul uscat. Grosimea poate sa ramana aceeasi sau poate sa difere. Depinde de la caz la caz, iar fiecare in parte trebuie analizat corespunzator.

    RăspundețiȘtergere