Treceți la conținutul principal

Grosimea sapei la incalzirea prin pardoseala - Sapa, la incalzirea prin pardoseala


 

Nu de putine ori, dupa montajul incalzirii prin pardoseala, cei care-au venit sa toarne sapa, au sustinut sus si tare ca aceasta trebuie sa aiba o anumita grosime(mare!), invocand faptul ca ei asa stiu ca se face la incalzirea prin pardoseala, ca ei asa pun de fiecare data, ca toti instalatorii au fost de acord cu ei, ba i-au si sustinut in acest sens…

In fine, una peste alta, niste bazaconii.


Si-atunci, hai sa vedem care ar fi nivelul sapei ce ar trebui trasa intr-un imobil unde s-a montat incalzire prin pardoseala.


Ei bine, daca ne referim la un montaj al incalzirii prin pardoseala in sistem tacker, ideal, sapa ar trebui sa aiba 5 cm. 5 cm masurand de la nivelul superior al termoizolatiei. Nicidecum de la nivelul superior al tevilor montate peste stratul termoizolator(cum ar putea sa ti se sugereze). Asadar, acesti 5 cm de sapa ar trebui sa inglobeze si tevile montate peste stratul termoizolator.


Si, fiindca placa(fie de la parter ori etaj/e) niciodata nu este perfect dreapta, perfect plana, existand diferente de nivel, este de preferat ca sapa sa fie mai bine de 4 cm grosime, decat de 6 cm, ca medie. 


Recomand ca aceste sape, la incalzirea prin pardoseala, daca vorbim despre sape semi-umede, sa fie mecanizate si elicopterizate. In acest sens, recomandarea mea este sa apelati DOAR la specialisti.


Niciun constructor sau meserias ce s-ar putea bate cu caramida in piept ca ar putea sa realizeze si manual acest tip de sape, si ca deasupra ar mai trage si o sapa autonivelanta, NU(chiar NU!) ar putea realiza, nici macar pe aproape, o sapa care sa concure cu cea mecanizata, elicopterizata. Din niciun punct de vedere. Nota bene!


Evident, sapele la incalzirea prin pardoseala NU ar trebui sa omita, in compozitie, aditivul special. Este de preferat ca acest aditiv special sa fie ales si totodata asigurat de catre vanzatorul sistemului de incalzire prin pardoseala. Nicidecum de catre cei care trag sape sau de catre oricine altcineva. NU orice aditiv pentru sapa este potrivit la incalzirea prin pardoseala, indiferent daca are un nume consacrat in domeniul constructiilor(sau nu). 


Daca se doreste a se pune in sapa si fulgi de polipropilena, pentru armare, acestia se pot adauga in compozitie. Sau nu. Nu este obligatoriu adaugarea acestor fulgi. Obligatoriu este sa se respecte proportia nisip-ciment-aditiv, in cazul sapelor pe baza de ciment.


Daca nu se respecta proportiile, sapa poate deveni prea casanta ori prea friabila. Niciuna din aceste doua variante nu ar fi binevenita la incalzirea prin pardoseala, putandu-ti crea probleme, tie, ca beneficiar.



Bineinteles, acest subiect are cazuri particulare specifice, existand mai multe variabile, pe care, poate le voi lua in calcul sa le expun intr-un alt articol. Deocamdata, prin informatiile de mai sus, marea masa a beneficiarilor de sisteme de incalzire prin pardoseala au raspuns la cateva intrebari basic, legate de sapa.

 

Daca vrei sa stii ce ai de facut la incalzirea prin pardoseala, dupa instalare si exploatare, citeste acest articol


In curand o sa ne vedem aici, ajutandu-te cu mult mai multe informatii 


 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Proba de presiune la incalzirea prin pardoseala - Cand se efectueaza, inainte sau dupa turnarea sapei?

Cu cateva zile in urma, un utilizator pe un forum, intreba(ca multi altii de pana acum) daca se poate monta doar teava si sa toarne apoi sapa, fara proba de presiune, sau daca trebuie sa faca proba de presiune inainte de a se turna sapa. Desi multora le-ar parea evident ca trebuie facuta proba de presiune inainte de-a se turna sapa, din pacate(sau din fericire), eu am un alt punct de vedere, diametral opus. Exprimat la nivel logic, argumentat. Si pe baza experientei acumulate. Personal, nu imi pare imperios necesara proba de presiune inainte de turnarea sapei, daca teava PEX folosita este de buna calitate. De asemenea, proba cu aer la incalzirea prin pardoseala imi pare o prostie, reloaded. And reloaded. La probele normale de presiune, teava PEX de buna calitate nu prezinta modificari de diametru(decat de cativa microni), si asta doar in cazul presiunii, insotita de temperatura(crescuta a) agentului termic vehiculat. Cu cat temperatura agentului termic este mai mare, cu at

Sistemul umed si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala

Prezentare. Comparatii. Observatii. Recomandari. In acest articol o sa prezint, pe scurt, atat sistemul umed, cat si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala. “Condimentand” prezentarea cu cateva comparatii, observatii si recomandari.   Sistemul umed Sistemul umed inseamna, concis, acel tip de montaj al circuitelor de incalzire prin pardoseala, care, ulterior punerii in opera, se va acoperi cu sapa. Sistemul umed este cel mai raspandit tip de montaj la incalzirea prin pardoseala, atat pentru finisari calde (parchet/mocheta), cat si pt finisari reci (gresie, marmura, granit, etc).   Componente:      - banda perimetrala –  autoadeziva, cu “ ş orţ”      - material termoizolator -  poate fi de mai multe tipuri – vezi  aici      - circuitele/buclele  - tevile sunt montate deasupra suportului termoizolator (fie intre nuturi, fie cu cleme, fie pe grile + cleme, fie pe plasa speciala/STM + coliere PVC, etc – in functie de tipul si varianta de montaj aleasa)      - sap

Parchetul si incalzirea prin pardoseala - Sistemul umed vs sistemul uscat

Sistemul umed sau sistemul uscat?     In decursul timpului am participat la discutii interesante, insa am fost si martor la unele opace, elucubrante si sterile, astfel incat am auzit tot felul de mituri si teorii, care mai de care mai “savante”, referitoare la incalzirea prin pardoseala. Printre acestea, de exemplu, am auzit si persoane ce-au afirmat ca parchetul nu este recomandat la incalzirea prin pardoseala. Aceasta afirmatie(ca multe altele, dealtfel), reprezinta de fapt o exagerare grosolana - ca sa o numesc astfel, finut. Producatorii de parchet declara ca orice tip de parchet este potrivit pentru incalzirea prin pardoseala, cu mentiunea ca trebuie luata in considerare rezistenta termica a acestuia si faptul ca parchetul din lemn masiv, cat si cel multistrat(stratificat), lucreaza in timp. Parchetul fiind influentat continuu de temperatura si de umiditate. Astfel incat, intr-un imobil, daca umiditatea este mare, lemnul va absorbi vaporii de apa si isi va mari volumul, iar dac