Treceți la conținutul principal

Pompa de caldura si incalzire prin pardoseala - CEA MAI BUNA alegere




Cea mai buna alegere pentru tine, pentru imobilul tau, pentru incalzirea prin pardoseala este de departe o pompa de caldura.

Cel mai bun tandem este, fara discutie, incalzirea prin pardoseala + pompa de caldura.

 

De ce?! Deoarece ambele au capacitatea de-a functiona cu temperaturi de lucru mici, iar faptul ca pompele de caldura(unele, nicidecum toate) dispun de tehnologie inverter si moduleaza puterea, reprezinta un MARE PLUS. Sa nu mai vorbim de COP(coeficient de performanta) si SCOP(coeficient sezonier de performanta), ce ar fi un fel de cireasa de pe tort. Cum s-ar zice, in limbaj de cartier, bagi un leu si scoti 3, 4, chiar 5 lei. Cum vine asta?! Simplist vorbind, cu o sursa de incalzire conventionala(fie centrala termica pe gaze, lemne, peleti, s.a.), ai un raport 1:1, adica 1kW se introduce(consuma), tot 1kW produce. Pe cand o pompa de caldura ce consuma 1kW, poate sa produca 2, 3, 4, chiar 5 kW. Bine, acest rezultat depinde in mod direct de pompa de caldura aleasa, de configuratia sa/a sistemului de incalzire prin pardoseala, cat si de gradul de termoizolatie al imobilului.

Si-atunci, fie ca vorbim de o pompa de caldura aer-apa, apa-apa sau sol-apa, aceasta este o alegerea inteleapta. Mai ales asociindu-se cu incalzirea prin pardoseala.


Doar ca, nu de putine ori am intalnit vanzatori care prefera sa supradimensioneze pompele de caldura, in cazul in care gradul de anvelopare al imobilului este slabut. Nu fiindca acest lucru te-ar ajuta pe tine, ca beneficiar, ci dimpotriva.  Supradimensionarea pompei de caldura te ajuta sa "faca fata", dar sub nicio forma nu te ajuta ca si consum. Chiar deloc.

Si, tot "ca sa faca fata", se recomanda de catre multi vanzatori, pasul de 10 sau chiar mai mic, la circuitele de incalzire prin pardoseala. Chiar daca este un fals grosolan acest aspect.

Astfel, pierderile termice ale casei tale sunt babane, facturile lunare ce tin de asigurarea confortului termic, o sa te miri de ce vin asa de mari. Pai de-aia!

Si, colac peste pupaza, o sa fii intrigat - sa zicem - ca vreunul din vecini, ce are o casa care-i si mai mare decat a ta, are consum mai mic si - culmea - are o pompa de caldura de putere mai mica. 

Asadar, grija mare la gradul de anvelopare al imobilului!


Recomandarea mea este ca in cazul in care alegi o pompa de caldura aer-apa(cum preponderent se intampla), sa soliciti pachetul care contine, pe langa unitatea exterioara, si unitatea interioara(cu boiler si alte acareturi incluse), ca solutie integrata. De ce?! Fiindca acestea vin pachet din fabrica(unitatea exterioara + unitatea interioara), fiind verificate, agrementate, omologate, garantate si optimizate la maxim, asa cum sunt, de catre producator.

Separat luate, ca branduri, ca achizitie, nu-s altceva decat o struto-camila. Cu minusuri. Multe. Ca plus, ai pret mai mic. Nimic mai mult sau macar egal.

Recomand sa alegi o pompa de caldura dupa talia, istoricul, exclusivitatea si experienta brandului in domeniu, nu dupa cum ti-ar parea tie ca gadila numele brandului la ureche, asociindu-l cu nu stiu ce scula(sau bascula) din ograda. Nici crezand ca numele generic de pompa de caldura te-ar duce cu gandul ca toate-s la fel(ori pe aproape), doar difera pretul.

De asemenea, recomand asociera pompei de caldura - PDC - cu incalzirea prin pardoseala. 

Iar pentru un imobil cu termoizolatie slabuta sau inexistenta, nici sa nu te gandesti la pompa de caldura sau la incalzire prin pardoseala! De fapt, poti sa te gandesti. Atat.


Daca achizitionezi o PDC aer-apa “cheala”, fie ori o folosesti exclusiv pentru incalzire(eventual si racire, daca este capabila), ca sa ai cat de cat niste rezultate multumitoare in explotare. Alegand si o solutie relativ buna pentru degivrare. Care, de obicei, diminueaza coeficientul de performanta.

Iar daca vrei si apa calda menajera (ACM) si-i mai adaugi boiler, vane de deviatie, pompe, rezistente electrice, chestii, atunci ia-ti adio de la eficienta, de la COP-ul ala care iti pare grozav pe hartie sau in gura vreunui vanzator(in realitate, fiind mult diminuat, adesea). Poate te vei declara multumit, chiar si asa. Numai ca, iti furi caciula singur.

Nu intentionez sa iti recomand un brand sau altul, desi as putea, dar recomand sa deschizi bine ochii(si mintea) si sa alegi cu intelepciune. Si-n cunostinta de cauza.

Fiindca, cel mai bun tandem este, de departe, incalzirea prin pardoseala + pompa de caldura.

 

Succes!



Daca vrei sa stii cum sa iti calculezi singur necesarul termic al imobilului, puterea sursei termice(a centralei), atunci citeste si acest articol


Daca vrei sa stii cum este cu parchet, ca finisaj, la incalzirea prin pardoseala, citeste acest articol


In curand o sa ne vedem aici, ajutandu-te cu mult mai multe informatii 





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Proba de presiune la incalzirea prin pardoseala - Cand se efectueaza, inainte sau dupa turnarea sapei?

Cu cateva zile in urma, un utilizator pe un forum, intreba(ca multi altii de pana acum) daca se poate monta doar teava si sa toarne apoi sapa, fara proba de presiune, sau daca trebuie sa faca proba de presiune inainte de a se turna sapa. Desi multora le-ar parea evident ca trebuie facuta proba de presiune inainte de-a se turna sapa, din pacate(sau din fericire), eu am un alt punct de vedere, diametral opus. Exprimat la nivel logic, argumentat. Si pe baza experientei acumulate. Personal, nu imi pare imperios necesara proba de presiune inainte de turnarea sapei, daca teava PEX folosita este de buna calitate. De asemenea, proba cu aer la incalzirea prin pardoseala imi pare o prostie, reloaded. And reloaded. La probele normale de presiune, teava PEX de buna calitate nu prezinta modificari de diametru(decat de cativa microni), si asta doar in cazul presiunii, insotita de temperatura(crescuta a) agentului termic vehiculat. Cu cat temperatura agentului termic este mai mare, cu at

Sistemul umed si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala

Prezentare. Comparatii. Observatii. Recomandari. In acest articol o sa prezint, pe scurt, atat sistemul umed, cat si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala. “Condimentand” prezentarea cu cateva comparatii, observatii si recomandari.   Sistemul umed Sistemul umed inseamna, concis, acel tip de montaj al circuitelor de incalzire prin pardoseala, care, ulterior punerii in opera, se va acoperi cu sapa. Sistemul umed este cel mai raspandit tip de montaj la incalzirea prin pardoseala, atat pentru finisari calde (parchet/mocheta), cat si pt finisari reci (gresie, marmura, granit, etc).   Componente:      - banda perimetrala –  autoadeziva, cu “ ş orţ”      - material termoizolator -  poate fi de mai multe tipuri – vezi  aici      - circuitele/buclele  - tevile sunt montate deasupra suportului termoizolator (fie intre nuturi, fie cu cleme, fie pe grile + cleme, fie pe plasa speciala/STM + coliere PVC, etc – in functie de tipul si varianta de montaj aleasa)      - sap

Parchetul si incalzirea prin pardoseala - Sistemul umed vs sistemul uscat

Sistemul umed sau sistemul uscat?     In decursul timpului am participat la discutii interesante, insa am fost si martor la unele opace, elucubrante si sterile, astfel incat am auzit tot felul de mituri si teorii, care mai de care mai “savante”, referitoare la incalzirea prin pardoseala. Printre acestea, de exemplu, am auzit si persoane ce-au afirmat ca parchetul nu este recomandat la incalzirea prin pardoseala. Aceasta afirmatie(ca multe altele, dealtfel), reprezinta de fapt o exagerare grosolana - ca sa o numesc astfel, finut. Producatorii de parchet declara ca orice tip de parchet este potrivit pentru incalzirea prin pardoseala, cu mentiunea ca trebuie luata in considerare rezistenta termica a acestuia si faptul ca parchetul din lemn masiv, cat si cel multistrat(stratificat), lucreaza in timp. Parchetul fiind influentat continuu de temperatura si de umiditate. Astfel incat, intr-un imobil, daca umiditatea este mare, lemnul va absorbi vaporii de apa si isi va mari volumul, iar dac