Treceți la conținutul principal

Cum se regleaza debitele la incalzirea prin pardoseala

 



Astazi, zic eu, o sa te surprind.

Fiindca nu voi vorbi despre banalul rotit de corpul debitmetrelor, fie intr-un sens, fie in celalalt, pentru a regla debitele pentru fiecare circuit, la incalzirea prin pardoseala.

Nici nu voi vorbi despre partile componente ale debitmetrelor, descriind felul cum actioneaza, in distribuitor.

Nici nu o sa spun ce debit anume ar fi potrivit sa reglezi pentru fiecare circuit de la incalzirea prin pardoseala.

Insa, cert, nu voi vorbi despre banalitati.

 

Ci, voi vorbi despre un aspect cat se poate de important pentru incalzirea prin pardoseala. Da, voi vorbi despre reglatul debitelor. Dar nu asa cum poate tu te astepti.


Nu iti voi spune sa rotesti in sens orar sau antiorar fiecare debitmetru, ca sa le reglezi la nu stiu cati litri/min, urmarind indicatorul debitului, “pluta” aceea rosie, circuit dupa circuit. Ar fi banal. Si impropriu, totusi. Fiindca nu asa se regleaza debitele la incalzirea prin pardoseala.

Dar cum? - o sa intrebi.

Altfel - o sa iti raspund.

 

Nu, nu se regleaza din robinetul de retur, cum am mai auzit eu – printre altele, la fel de deocheate - la niste mesteri care se grozaveau ca au la activ “o gramada de incalziri in pardoseala” executate. Asta in timp ce faceam pe nestiutorul si pe naivul, atat cat puteam, abtinandu-ma sa nu ii corectez. Cel putin. Insistand chiar, iscoditor, incurajandu-i “sa dea din casa”. Nu ca sa fac eu pe grozavul, ci ca sa vad cat de departe merg cei care spun ca “stiu cum e si cu incalzirea asta in pardoseala”, laudandu-si nenumaratele comenzi si lucrari executate. Intrucatva nu ma mai mir, stiu ca aceste “antreprenoriate” au priza la public, fiind acele instalatii “pe ieftinache”. Si fara factura. Sau contract. Indeosebi. Desi, nu intotdeauna. Chiar nu intotdeauna.

Dar nici despre acestea nu vreau sa vorbesc. Si nici n-o sa-ti vorbesc despre toate modurile cum stiu unii sa regleze debitele la incalzirea prin pardoseala.

 

Ceea ce pot sa iti spun este ca debitele nu se regleaza toate la “x” litri/min, asa cum uneori se vehiculeaza ca indicatie, ca recomandare, pe forumuri, pe diferite siteuri sau bloguri, ori  prin pagini de socializare, prin anumite grupuri. Bine, “recomandarea” aceasta nu vine de la niste specialisti, ci de la niste parerologi – ca sa ii numesc finut, asa - care, poate, in inginerimea sau in habarnismul lor, au ales sa regleze debitele astfel, considerand ca obtin niste rezultate care sa ii multumeasca. Insa, acest lucru nici pe departe nu inseamna ca au facut cel mai bun reglaj al debitelor, obtinand cele mai bune rezultate in exploatare. Ci, eventual, in cel mai fericit caz, doar satisfacatoare.

Ori, aceasta indicatie poate sa mai vina din partea unora ce fac parte din clanul instalo-zugravilor, despre care-am vorbit intr-un articol precedent, ce-au observat ca astfel reglate debitele, instalatiile lor functioneaza cat de cat acceptabil. Si-atunci, impart in stanga si in dreapta din inalta lor stiinta.
Dar nici despre asta nu vreau sa iti vorbesc.

 

Debitele, la incalzirea prin pardoseala sunt un element cat se poate de important, l-as numi vital, privind modul sau de functionare, ce se rasfrange in mod direct asupra rezultatelor obtinute in explotare. Fara debite reglate corespunzator, echilibrarea hidraulica se poate considera a fi esuata. Calitatea confortului termic, nu numai ca nu este atinsa, ci este ratata. Consumul, poate fi mai mare. Performante slabe. Minusuri multe. Batai de cap.

Dar, chiar si asa, cu aceste neajunsuri, unii pot sa isi declare multumirea. Nu neaparat din ignoranta sau cu vreo rea intentie, ci din nestiinta. Fiindca nu au habar cum este normal. Cum ar trebui, de fapt, sa fie normal. Un confort termic inalt, un consum mic, nu ar fi caracteristici S.F., ci sunt chestiuni cat se poate de normale la un sistem de incalzire prin pardoseala. Nu doar ca nivel macro de evaluare, ci mai ales la nivel micro, la nivel de detaliu.

Insa, multe persoane ce-au ales incalzirea prin pardoseala in imobilele lor, neavand ulterior cum si cu ce sa compare, se declara multumite. Cu ce au ales. Chiar daca au ales un surogat, o instalatie de calitate slaba, cu performante slabe. De-aici si confuzia care se face in targ, considerandu-se ca incalzirea prin pardoseala, indiferent ce configuratie ar avea, indiferent cine ar pune-o in opera, indiferent cine ar vinde-o, indiferent cum ar fi, atinge aceleasi rezultate in exploatare. Considerandu-se ca doar cateva minore detalii, aproape nesemnificative, ar face oarecum, diferenta. Dar se apreciaza ca acesta diferenta ar fi atat de mica, in opinia multora, incat fiecare isi spune in sinea sa, ca poate nici nu merita macar deranjul de-a imbunatati. Unii dintre acestia, ce se cred ceva mai rasariti la neuron, poate fac acest pas, dar tot la nivel superficial va fi rezultanta, precum e upgrade-ul, ramanand tot la nivel de performante mediocre. Desi, fiecare spera, astfel sau altfel, sa traga lozul cel mare, comparativ cu ceilalti. Cu restul, dintre cei care au ales la fel, pe principiul “toate sunt la fel, doar difera pretul”.

 

Stiu, totusi inca nu am spus cum se regleaza debitele la incalzirea prin pardoseala. Iar raspunsul meu, va fi, pentru tine, destul de ciudat.

Debitele se regleaza… conform proiectului tau.

Si-o sa te miri -  Doar atat?!

Da, doar atat.

Si, poate o sa iti para prea sec raspunsul meu. Insa, te asigur ca este CEL MAI BUN raspuns, cel mai potrivit raspuns.

In majoritatea covarsitoare a cazurilor, lumea alege o incalzire prin pardoseala, nu dupa calitate si performante. Ci, dupa pret. Iar proiectul tehnic, zica-se, costa.

De fapt, proiectul nu costa, in sensul ca nu are un cost separat, fiindca vine la pachet cu incalzirea prin pardoseala, la achizitie. Sau, cel putin, asa ar trebui.

De fapt, depinde…

Insa n-o sa-ti expun toate variantele si variabilele posibile, ca sa explic ce inseamna acest “depinde”. Fiindca nici despre asta nu vreau sa iti vorbesc.


Ci, vreau sa iti vorbesc despre PROIECT. Despre proiectul tehnic la incalzirea prin pardoseala. Despre cum reglezi debitele la incalzirea prin pardoseala, adica DOAR conform proiectului tau, dedicat, personalizat, calculat si emis, SPECIAL pentru tine.

 

Prin proiect, sa nu se inteleaga ca ma refer la o plansa, la un desen ce arata, in mod explicit, geometria de montaj. Nicidecum. Aceasta plansa, sa zicem – ar fi folositoare in cazul in care incalzirea prin pardoseala se realizezeaza in regim DIY, ca sa stii cum sa montezi traseele, cum vin circuitele montate. Altfel, nu-ti foloseste la nimic.

Astfel incat, asa cum spuneam, ma refer exclusiv la proiectul tehnic, ca dimensionare, ca si calcule specifice, personalizate. Aceste calcule specifice fiind DE MAXIMA IMPORTANTA pentru tine, ca beneficiar. Desi, nu numai atat. Deoarece, doar prin acest proiect, executantul stie cat se poate de clar cum sa optimizeze maxim sistemul pus in opera, prin reglaje si setari, la nivel de detaliu. Si, totodata, o sa ai cum sa stii si tu, o sa poti verifica si tu, ca beneficiar, ca utilizator final, daca ceea ce ti se promite este real, ca poate fi atins, ca rezultat, in exploatare.

Ca sa se poata calcula si sa se poata emite un proiect, se tine seama de mai multe informatii, de mai multi factori ce pot influenta. De diametrul tevii folosite, de lungimea fiecarui circuit, de pierderile termice, de suprafata fiecarei camere, de destinatia fiecarei camere, de tipul finisajului ales, de pasul folosit la montaj, de temperatura de ambient solicitata, s.a.   

Astfel, prin proiect, prin calcule elaborate se determina - printre altele, la fel de importante - ce debit ar fi optim sa se regleze pentru fiecare circuit, la incalzirea prin pardoseala.

Usor-usor, uite ca pana la urma, am raspuns. Ca sa stii ca NUMAI ASA se regleaza corect debitele la incalzirea prin pardoseala.

 

Surprinzator de simplu, nu-i asa?!



Daca vrei sa stii 3 metode prin care sa diminuezi costul cu incalzirea imobilului, citeste acest articol


Daca vrei sa stii care este CEA MAI BUNA alegere pentru tine, ca sursa termica, citeste acest articol

In curand o sa ne vedem aici, ajutandu-te cu mult mai multe informatii 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Proba de presiune la incalzirea prin pardoseala - Cand se efectueaza, inainte sau dupa turnarea sapei?

Cu cateva zile in urma, un utilizator pe un forum, intreba(ca multi altii de pana acum) daca se poate monta doar teava si sa toarne apoi sapa, fara proba de presiune, sau daca trebuie sa faca proba de presiune inainte de a se turna sapa. Desi multora le-ar parea evident ca trebuie facuta proba de presiune inainte de-a se turna sapa, din pacate(sau din fericire), eu am un alt punct de vedere, diametral opus. Exprimat la nivel logic, argumentat. Si pe baza experientei acumulate. Personal, nu imi pare imperios necesara proba de presiune inainte de turnarea sapei, daca teava PEX folosita este de buna calitate. De asemenea, proba cu aer la incalzirea prin pardoseala imi pare o prostie, reloaded. And reloaded. La probele normale de presiune, teava PEX de buna calitate nu prezinta modificari de diametru(decat de cativa microni), si asta doar in cazul presiunii, insotita de temperatura(crescuta a) agentului termic vehiculat. Cu cat temperatura agentului termic este mai mare, cu at

Sistemul umed si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala

Prezentare. Comparatii. Observatii. Recomandari. In acest articol o sa prezint, pe scurt, atat sistemul umed, cat si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala. “Condimentand” prezentarea cu cateva comparatii, observatii si recomandari.   Sistemul umed Sistemul umed inseamna, concis, acel tip de montaj al circuitelor de incalzire prin pardoseala, care, ulterior punerii in opera, se va acoperi cu sapa. Sistemul umed este cel mai raspandit tip de montaj la incalzirea prin pardoseala, atat pentru finisari calde (parchet/mocheta), cat si pt finisari reci (gresie, marmura, granit, etc).   Componente:      - banda perimetrala –  autoadeziva, cu “ ş orţ”      - material termoizolator -  poate fi de mai multe tipuri – vezi  aici      - circuitele/buclele  - tevile sunt montate deasupra suportului termoizolator (fie intre nuturi, fie cu cleme, fie pe grile + cleme, fie pe plasa speciala/STM + coliere PVC, etc – in functie de tipul si varianta de montaj aleasa)      - sap

Parchetul si incalzirea prin pardoseala - Sistemul umed vs sistemul uscat

Sistemul umed sau sistemul uscat?     In decursul timpului am participat la discutii interesante, insa am fost si martor la unele opace, elucubrante si sterile, astfel incat am auzit tot felul de mituri si teorii, care mai de care mai “savante”, referitoare la incalzirea prin pardoseala. Printre acestea, de exemplu, am auzit si persoane ce-au afirmat ca parchetul nu este recomandat la incalzirea prin pardoseala. Aceasta afirmatie(ca multe altele, dealtfel), reprezinta de fapt o exagerare grosolana - ca sa o numesc astfel, finut. Producatorii de parchet declara ca orice tip de parchet este potrivit pentru incalzirea prin pardoseala, cu mentiunea ca trebuie luata in considerare rezistenta termica a acestuia si faptul ca parchetul din lemn masiv, cat si cel multistrat(stratificat), lucreaza in timp. Parchetul fiind influentat continuu de temperatura si de umiditate. Astfel incat, intr-un imobil, daca umiditatea este mare, lemnul va absorbi vaporii de apa si isi va mari volumul, iar dac