Treceți la conținutul principal

Lungimea circuitelor la incalzirea prin pardoseala

 


Multa lume nu stie ca pentru cele mai bune performante, pentru cele mai bune rezultate in exploatare, fiecare circuit de la incalzirea prin pardoseala, are un maxim de lungime recomandat. De asemenea, putina lume stie ca fiecare circuit se antecalculeaza, in faza de proiectare, ca lungime. Si ca lungimea maxima difera.

 

Nu o sa aduc exemplificari, facand calcule pentru toate variantele de diametre de teava, nici pentru variabile diferite, ci o sa iti spun ce aleg si ce recomand eu pentru cazurile rezidentiale.

Din mai multe considerente, absolut toate fiind in favoarea beneficiarilor, adica in avantajul tau, iti recomand si tie sa alegi teava de 16 x 2.0 (mm). Montaj la pas de 150 (mm). Lungimea maxima a unui circuit este de 80 ml, adica ar fi 6,7 ml/mp.

 

Cand se calculeaza circuitele, adica in faza de proiectare, trebuie luat in calcul ca fiecare circuit, pe langa faptul ca trebuie sa acopere o anumita suprafata in camera unde a fost prevazut, mai trebuie sa ajunga si la ansamblul distribuitor-colector, atat cu tur, cat si cu retur, astfel se mai “papa” niste metri in plus, in functie de distanta pana la acesta.

Astfel, de exemplu, daca ai o camera cu o suprafata de 12 mp, in teorie, adica din calcule, poate sa reiasa ca intra fix 80 de metri de teava, dar daca nu tii seama si de lungimile - tur + retur - de la camera respectiva si pana la distribuitor, te poti trezi, lejer, ca ajungi sa depasesti acest maxim admis, de 80 ml/mp. Asa ca, este de preferat sa se desparta in 2 circuite distincte.

Evident, la cativa metri in plus, la un circuit, nu este o tragedie. Ideal sa nu fie peste 10. Si nu la mai multe circuite.

Oricum, proiectantul sistemului stie – sau asa ar trebui – sa “rupa” in 2 acel circuit care devine prea lung, datorita distantei suplimentare pana la distribuitor-colector. Calculand, astfel, inclusiv debitele optime pentru fiecare circuit.

Daca din variate motive se muta pozitia distribuitorului, a casetei de distributie, fata de cea prevazuta in faza de proiectare, se recalculeaza tot, toate lungimile circuitelor, inclusiv debitele corespondente.


Daca vrei sa stii cum se regleaza corect debitele la incalzirea prin pardoseala, citeste acest articol


In curand o sa ne vedem aici, ajutandu-te cu mult mai multe informatii 



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Proba de presiune la incalzirea prin pardoseala - Cand se efectueaza, inainte sau dupa turnarea sapei?

Cu cateva zile in urma, un utilizator pe un forum, intreba(ca multi altii de pana acum) daca se poate monta doar teava si sa toarne apoi sapa, fara proba de presiune, sau daca trebuie sa faca proba de presiune inainte de a se turna sapa. Desi multora le-ar parea evident ca trebuie facuta proba de presiune inainte de-a se turna sapa, din pacate(sau din fericire), eu am un alt punct de vedere, diametral opus. Exprimat la nivel logic, argumentat. Si pe baza experientei acumulate. Personal, nu imi pare imperios necesara proba de presiune inainte de turnarea sapei, daca teava PEX folosita este de buna calitate. De asemenea, proba cu aer la incalzirea prin pardoseala imi pare o prostie, reloaded. And reloaded. La probele normale de presiune, teava PEX de buna calitate nu prezinta modificari de diametru(decat de cativa microni), si asta doar in cazul presiunii, insotita de temperatura(crescuta a) agentului termic vehiculat. Cu cat temperatura agentului termic este mai mare, cu at

Sistemul umed si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala

Prezentare. Comparatii. Observatii. Recomandari. In acest articol o sa prezint, pe scurt, atat sistemul umed, cat si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala. “Condimentand” prezentarea cu cateva comparatii, observatii si recomandari.   Sistemul umed Sistemul umed inseamna, concis, acel tip de montaj al circuitelor de incalzire prin pardoseala, care, ulterior punerii in opera, se va acoperi cu sapa. Sistemul umed este cel mai raspandit tip de montaj la incalzirea prin pardoseala, atat pentru finisari calde (parchet/mocheta), cat si pt finisari reci (gresie, marmura, granit, etc).   Componente:      - banda perimetrala –  autoadeziva, cu “ ş orţ”      - material termoizolator -  poate fi de mai multe tipuri – vezi  aici      - circuitele/buclele  - tevile sunt montate deasupra suportului termoizolator (fie intre nuturi, fie cu cleme, fie pe grile + cleme, fie pe plasa speciala/STM + coliere PVC, etc – in functie de tipul si varianta de montaj aleasa)      - sap

Parchetul si incalzirea prin pardoseala - Sistemul umed vs sistemul uscat

Sistemul umed sau sistemul uscat?     In decursul timpului am participat la discutii interesante, insa am fost si martor la unele opace, elucubrante si sterile, astfel incat am auzit tot felul de mituri si teorii, care mai de care mai “savante”, referitoare la incalzirea prin pardoseala. Printre acestea, de exemplu, am auzit si persoane ce-au afirmat ca parchetul nu este recomandat la incalzirea prin pardoseala. Aceasta afirmatie(ca multe altele, dealtfel), reprezinta de fapt o exagerare grosolana - ca sa o numesc astfel, finut. Producatorii de parchet declara ca orice tip de parchet este potrivit pentru incalzirea prin pardoseala, cu mentiunea ca trebuie luata in considerare rezistenta termica a acestuia si faptul ca parchetul din lemn masiv, cat si cel multistrat(stratificat), lucreaza in timp. Parchetul fiind influentat continuu de temperatura si de umiditate. Astfel incat, intr-un imobil, daca umiditatea este mare, lemnul va absorbi vaporii de apa si isi va mari volumul, iar dac