Treceți la conținutul principal

Este necesar filtrul antimagnetita la incalzirea prin pardoseala?


Nicidecum NU intentionez sa ma refer aici la filtrul magnetic anti-calcar, ce se monteaza uneori pe intrarea de apa rece de la sursa termica. Acest filtru, inca mai este vandut, ca fiind solutia optima impotriva duritatii apei, ceea ce este de fapt o bazaconie. Deoarece campul magentic al acestuia nu are nicio influenta asupra calciului si calcarului din apa, asadar n-are absolut niciun efect.

Dar, cum spuneam, nu despre acest filtru magnetic doresc sa vorbesc in acest articol, insa am zis sa il mentionez, ca sa nu se faca vreo confuzie. Grosolana, dealtfel.
 
Exista pe piata si un alt filtru magnetic, numit filtru antimagnetita, ce se monteaza pe circuitul de incalzire, pe returul instalatiei. Acesta ma intereseaza pe mine, si-ar fi bine sa te intereseaze si pe tine – sau cel putin, asa ar trebui.
 
Ca sa patrundem totusi in subiectul articolului de fata, hai mai intai sa vedem
 
 
Ce este magnetita?

Pe scurt, magnetita este un compus din grupa oxizilor de fier. Ce, datorită rezistenței chimice excelente la oxidarea atmosferica, pulberea de magnetita in amestec cu un agent uleios, este utilizata de producatorii de radiatoare, puffere, boilere, centrale termice, pompe de caldura s.a., pentru protejarea acestora sau a componentelor ce le contin, la transport si la depozitare.

Astfel, prin intermediul agentului termic, magnetita ajunge facil in instalatie, dupa ce aceasta este pusa in opera si se incepe explotarea. Aflata in sursa termica si in alte componente ce fac parte din configuratie, pulberea fina migreaza in agentul termic vehiculat, ca suspensie.

Apare in explotare, dupa un interval de utilizare, mai lung sau mai scurt, in instalatiile de incalzire unde exista componente din otel, cupru, aluminiu, fonta.
Aceasta ar fi una din cauze.
 
O alta cauza, o prezint imediat. Tot pe scurt.
Agentul termic fiind apa, prezintă o conductivitate electrica foarte buna, favorizand aparitia magnetitei, putand accelera si dezvolta procesul de formare al acesteia. Apa din instalatie fiind un bun electrolit, apare in instalatie efectul de pila galvanica intre materiale cu potential galvanic diferit(intre cupru si fier – de ex.). Astfel, prin coroziune galvanica se desprind micro-particule din elementele feroase aflate in instalatie. Drept consecinta, apare magnetita, ce este vehiculata in sistem, ajungand sa se depuna si sa se solidifice in anumite zone, pe anumite componente din instalatie.
In cazul aparitiei magnetitei in sistem, agentul termic capata un aspect tulbure, initial avand culoare brun-roscat, iar pe masura ce fenomenul ia amploare, devine de culoare neagra.
 
La incalzirea prin pardoseala, pe langa faptul ca magnetita iti poate colmata componente importante din interiorul sursei termice(de ex. schimbatoarele de caldura), pe langa faptul ca iti poate “colora” tevile si debitmetrele, pe interior, iti mai poate bloca supapele si debitmetrele de pe ansamblul distribuitor-colector, sau chiar pompele de recirculare ori alte elemente aflate in sistem.


Filtrul antimagnetita si rolul acestuia in instalatia termica
 
In orice sistem termic - fie ca acesta contine exclusiv incalzire prin pardoseala, exclusiv radiatoare sau fie ca este mixt(incalzire prin pardoseala + radiatoare), si indiferent de sursa termica aleasa(fie centrala pe gaz, pe lemne, pe peleti s.a., fie o pompa de caldura) - apare magnetita. Absolut niciun sistem termic nu este scutit de aceasta magnetita. Ca este intr-o proportie mai mica sau mai mare.
 
Filtrul antimagnetita, comparativ cu filtrul magnetic la care faceam referire la inceputul acestui articol, are o cu totul alta destinatie. Magnetul(neodim) continut de filtrul antimagnetita, atrage si retine particulele de magnetita ce apar in sistem, datorita cauzelor descrise mai sus.
 
Astfel, magnetita ramane atrasa de magnetul continut de filtru, pana la curatare. Celelalte impuritati, care nu sunt atrase de magnet, se decanteaza in filtru, acesta avand prevazut un pahar de decantare. In plus, inca o parte din impuritati(cele grosiere) sunt colectate de un filtru mecanic, adica de filtrul Y, ce se monteaza tot pe returul sursei termice, inainte de filtrul anti-magnetita, venind ca o completare a acestuia, nicidecum inutila.
 


Asadar, una peste alta, recomand achizitia si montarea unui filtru antimagnetita in orice sistem termic, indiferent de sursa termica aleasa. De asemenea, recomand achizitia si folosirea unui inhibitor de coroziune, ce de obicei, vine la pachet cu filtrul antimagnetita. Daca nu vin impreuna, il poti solicita vanzatorului, separat. Se calculeaza ce cantitate este potrivita instalatiei tale, si chiar daca – sa zicem, introduci o cantitate mai mare, acest lucru nu afecteaza eficienta ori functionarea instalatiei.

Ca orice produs cu nume generic, si acest filtru antimagnetita are variantele sale in piata, unele fiind mai performante si mai calitative, altele mai putin, diferind de la un producator la altul. Ca si fluidul inhibitor de coroziune, dealtfel. Insa, vanzatorii si diletantii iti pot spune ca “sunt la fel, doar difera pretul”.



Daca vrei sa stii cateva lucruri importante, legate de filtrul Y, citeste acest articol

In curand o sa ne vedem aici, ajutandu-te cu mult mai multe informatii 





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Proba de presiune la incalzirea prin pardoseala - Cand se efectueaza, inainte sau dupa turnarea sapei?

Cu cateva zile in urma, un utilizator pe un forum, intreba(ca multi altii de pana acum) daca se poate monta doar teava si sa toarne apoi sapa, fara proba de presiune, sau daca trebuie sa faca proba de presiune inainte de a se turna sapa. Desi multora le-ar parea evident ca trebuie facuta proba de presiune inainte de-a se turna sapa, din pacate(sau din fericire), eu am un alt punct de vedere, diametral opus. Exprimat la nivel logic, argumentat. Si pe baza experientei acumulate. Personal, nu imi pare imperios necesara proba de presiune inainte de turnarea sapei, daca teava PEX folosita este de buna calitate. De asemenea, proba cu aer la incalzirea prin pardoseala imi pare o prostie, reloaded. And reloaded. La probele normale de presiune, teava PEX de buna calitate nu prezinta modificari de diametru(decat de cativa microni), si asta doar in cazul presiunii, insotita de temperatura(crescuta a) agentului termic vehiculat. Cu cat temperatura agentului termic este mai mare, cu at

Sistemul umed si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala

Prezentare. Comparatii. Observatii. Recomandari. In acest articol o sa prezint, pe scurt, atat sistemul umed, cat si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala. “Condimentand” prezentarea cu cateva comparatii, observatii si recomandari.   Sistemul umed Sistemul umed inseamna, concis, acel tip de montaj al circuitelor de incalzire prin pardoseala, care, ulterior punerii in opera, se va acoperi cu sapa. Sistemul umed este cel mai raspandit tip de montaj la incalzirea prin pardoseala, atat pentru finisari calde (parchet/mocheta), cat si pt finisari reci (gresie, marmura, granit, etc).   Componente:      - banda perimetrala –  autoadeziva, cu “ ş orţ”      - material termoizolator -  poate fi de mai multe tipuri – vezi  aici      - circuitele/buclele  - tevile sunt montate deasupra suportului termoizolator (fie intre nuturi, fie cu cleme, fie pe grile + cleme, fie pe plasa speciala/STM + coliere PVC, etc – in functie de tipul si varianta de montaj aleasa)      - sap

Parchetul si incalzirea prin pardoseala - Sistemul umed vs sistemul uscat

Sistemul umed sau sistemul uscat?     In decursul timpului am participat la discutii interesante, insa am fost si martor la unele opace, elucubrante si sterile, astfel incat am auzit tot felul de mituri si teorii, care mai de care mai “savante”, referitoare la incalzirea prin pardoseala. Printre acestea, de exemplu, am auzit si persoane ce-au afirmat ca parchetul nu este recomandat la incalzirea prin pardoseala. Aceasta afirmatie(ca multe altele, dealtfel), reprezinta de fapt o exagerare grosolana - ca sa o numesc astfel, finut. Producatorii de parchet declara ca orice tip de parchet este potrivit pentru incalzirea prin pardoseala, cu mentiunea ca trebuie luata in considerare rezistenta termica a acestuia si faptul ca parchetul din lemn masiv, cat si cel multistrat(stratificat), lucreaza in timp. Parchetul fiind influentat continuu de temperatura si de umiditate. Astfel incat, intr-un imobil, daca umiditatea este mare, lemnul va absorbi vaporii de apa si isi va mari volumul, iar dac