Treceți la conținutul principal

Evita din start problemele cu incalzirea prin pardoseala - Incalzirea prin pardoseala si meseriasii



Ce esti tu?!
Zugrav.
- Foarte bine, de maine esti si instalator!


In intreaga mea experienta de pana acum, nu am intalnit prea multi constructori care sa nu se bata cu caramida in piept si sa nu afirme cu emfaza ca se pot ocupa de toate instalatiile dintr-un imobil, inclusiv si de incalzirea prin pardoseala.

Pe de o parte, acest aspect poate sa para un lucru nemaipomenit in ochii unui potential beneficiar. Pe de alta parte, potentialii beneficiari nici macar nu au idee ce inseamna de fapt acest lucru, in cele mai multe din cazuri, dincolo de aparentele pline de sclipici.

Orice constructor „care se respecta”, o sa iti spuna ca iti realizeaza nu doar constructia in sine si finisajele imobilului, ci si toate instalatiile necesare, implicit si incalzirea prin pardoseala, „garantand” ca dispune de lucratori extraordinari, de colaboratori super-priceputi, ce se pot implica, trup si suflet.  
In realitate..., „sufletul”! Fiindca incalzirea prin pardoseala este realizata preponderent de aceiasi lucratori care trag glet, pun faianta, ridica zidaria, fac instalatia electrica si pe cea sanitara. Si multe altele-n care se viseaza baci si dibaci. Asadar, fii sigur ca super-constructorul meserias are intotdeauna echipe de super-mega-giga-mesteri priceputo-policalificati. In orice.

Meseria(sii) e bratara de (h)aur

Cu multa vreme in urma, cand am decis sa ma implic in domeniul acesta despre care discutam in articolele de fata, lucratorii ce ii intalneam pe santiere, fie ei zugravi, zidari, instalatori, electricieni, faiantari, tamplari - si multi altii ce roboteau prin atare locatii, ne priveau fascinati, punand o multitudine de intrebari, fiind vadit impresionati si curiosi.

De ani buni incoace, si eu ii privesc pe multi dintre acestia, din pacate nu cu ochi buni, observand modul superficial si vadit mercantil cum s-au adaptat ei la „cererea pietii”, fiindca au ajuns sa isi sustina si sa-si implementeze parlitele cunostinte ciufulite, parerile sucite si practicile meltenesti, privind incalzirea prin pardoseala. Bineinteles, asa cum le-au putut ei intelege si interpreta, probabil avand neuronul coxat de-atata driblat si coafat instalatii si informatii in zig-zag.

Constituiti in echipe de cate doi-trei insi, mai cu spirit antreprenorial, au impanzit piata cu pitecantroape instalatii termo-sanitare clasice, ulterior si cu rapciugi si rapandule instalatii de incalzire prin pardoseala, oferindu-si serviciile inclusiv in aceasta directie, noua si apreciata de ei a fi plina de potential. Financiar. 
Fiind lucratori pe santierele patriei, zi de zi, avand contact direct cu doleantele, tendintele si facil cu proprietarii de case sau apartamente, s-au dat drept ceea ce nu sunt si au fost bine primiti sa ofere si alte prestatii.

Si, cum se spune ca ar fi mesteri si meseriasi zugravi-zidari-faiantari, iata ca au devenit peste noapte si numitii mesteri si meseriasi in incalziri prin pardoseala. Pe care, personal, i-am botezat simplu si sugestiv, instalo-zugravi.

Evident, in acest articol nicidecum nu o sa laud proliferarea, auto-proclamarea, policalificarea sau ascensiunea „Doreilor”, de la schelar-zidar-strungar-ospatar-ciocanar, la instalo-zugrav, ci, din nou, o sa devoalam realitatea. Ce, de cele mai multe ori este doar o pocitanie boccie. Machiata strident.


Instalo-zugravii sunt specia de santieristi cea mai oportunista, inmultita si imprastiata in ultimii ani, ca aviara-n ograda, ce nu rateaza nicio ocazie de-a se lauda oricui ca se pricep la de toate, de zici ca-s neam cu shaorma. Dealtfel, se reprofileaza instant, atunci cand este cerere de orice, pe la casa omului, daca vad ca iese banu` rapid si usor, exploatand si profitand la maxim de faptul ca majoritatea oamenilor nu cunosc domeniul respectiv, decat, poate, la un nivel minimal.

Sunt capabili sa sfideze si sa contrazica pe oricine, cu atitudinea lor auto-suficienta. Orice incercare de a li se explica diferentele ori greselile ce le fac, se loveste de un zid. Deoarece ei nu pricep. Ori nu vor sa priceapa, probabil considerand ca modelul „las-o bre ca merge-asa!” – inventat de ei - este deja cel mai inalt nivel posibil, mai sus neavand cum sa urce. Nu mai intreaba, ca alta data, dorind sa invete, deoarece considera ca nu au ce sa mai invete, traind cu impresia ca ei stiu cel mai bine „toate cele”, ba mai bine decat oricine, mai ales decat orice tehnician sau proiectant. Cu acestia, ciondanindu-se in mod repetat daca au ocazia, cautand sa arate siesi si tuturor tertilor ce fac parte din auditoriu, ca ei sunt de fapt mult mai bine pregatiti decat par, emitand din bezna mintii lor, stralucitoare elucubratii si abisuri naucitoare roz.

In ziua de azi, orice instalo-zugrav care se crede „mai cu staif” prezinta aere de superioritate si se lauda in fata tuturor ca s-ar pricepe la incalzirea prin pardoseala, impartind in stanga si in dreapta din vasta si inalta stiinta dobandita ad-hoc, ce le-a venit la scufita ca o revelatie, probabil de pe cand se montau niste filtre Y de-a-ndoaselea, ori in timp ce se mermeleau doua galeti de mortar si se pregatea sa se intinda o mana de lavabila. 
Bine, una este sa spui ca te pricepi intr-un domeniu, alta este sa cunosti intr-adevar acel domeniu, insa pentru ei nu exista nicio diferenta.

Si uite-asa, mesteri, priceputi si meseriasi, policalificati peste noapte si inalt-prea-auto-specializati in tainele incalzirii radiante, realizatori de calcule specifice cu abacul harului cancioco-trafaletian cu care i-a inzestrat santierul, recomanda ciurucuri si aiureli, ametind potentialii lor clienti cu gargara, insotita mai intotdeauna de preturi de dumping. Desi, nu este o regula.

Teoretic, ei se cred un fel de Mesia domeniului. Insa, practic sunt tufa in ceea ce priveste detaliile si profunzimile acestuia, neavand habar de optimizari, de calcule specifice, de diferente si de date tehnice, insa se pot preface ca le cunosc, batand campii, vorbind mult si spunand nimic.

Daca tot am spus de calcule specifice, ia-ti gandul ca vor emite pe hartie un proiect, asa cum de fapt ar trebui sa existe, fiindca in imaginatia lor, proiectul asta la incalzirea prin pardoseala este pentru fraieri, nu pentru minti luminate ca ale lor, ce le pot emana instant, din doua miscari de ombilic. 

Uneori, ca sa para mai destoinici, dorind sa isi imbunatateasca repertoriul, rasfoiesc netul si prapadita de literatura de specialitate, neactualizata ca informatii, ci doar eventual ca data. De pe „spartfon”, bineinteles. Pe care, orice instalo-zugrav de elita il are in dotare.

De fapt, in realitate, acestia cand intra pe net, mai mult se uita la poze si la clipuri video, fiind mai atractive si mai pe digestia lor, decat sa citeasca si sa asimileze informatiile parcurse. Ca doar nu din teorie, ci din practica au devenit ei atat de priceputi si-atat de meseriasi la insirat tevi pe pardoseala, nu?!

Oricum, si daca ar citi si ar studia cu atentie domeniul, apoi incercand sa puna informatiile cap la cap, sa discearna si sa proceseze, probabil li s-ar strepezi neuronul, fiind convinsi in sinea lor, si fara aceasta teribila munca intelectuala istovitoare, ca tot ei sunt cei care stiu cel mai bine cum sta treaba si cu incalzirea asta prin pardoseala, ca dealtfel si cu alte instalatii de prin casa omului. Nu arareori, probabil traind cu impresia ca ei – ca tagma - le-au imbunatatit sau chiar ca le-au inventat. Iar ceea ce ar citi, oricum considera ca ar fi asa, niste informatii alternative, facultative, total nefolositoare. Asadar, ce rost au?! – isi zic in sinea lor. Si merg mai departe.
Intotdeauna mult prea departe.

Iti pot castiga increderea prin siguranta afirmatiilor lor gurese, oricat de agramate, opace, obtuze sau tulburi ar fi, prin clientela lor „fara numar” data drept exemplu - cu care se mandresc, prin recomandarile pe care le primesc de la „barosani”, si bineinteles prin pretul (mai) mic. Sunt in stare sa recomande, sa vanda si sa monteze orice porcarie de instalatie, fiindca nu au habar daca este sau nu asa, insa mai degraba tind sa creada ca stiinta lor se afla la rang de arta, iar din mintea si din mana lor nu rezulta decat splendori hidraulice menite a fi adulate.

Nu au habar sa faca diferenta intre o teava PE-RT si una PEX altfel decat ca denumire, nu stiu ce-i ala strat EVOH, desi au auzit de „bariera de oxigen”, si nici nu au macar cea mai vaga idee de ce o teava PEX ce prin reticulare prezinta catene mai lungi, este superioara calitativ, comparativ cu o alta cu catene mai scurte. Si astfel, nu-si pot imagina ca uneori o teava PE-Xc este de o calitate mai buna decat alta tip Pe-Xa. Pentru ei, orice teava de plastic, indiferent de denumirea „stiintifica”, este potrivita a fi recomandata si montata la incalzirea prin pardoseala. Si, cum in acceptiunea lor toate componentele sunt la fel, fiindca sunt la fel denumite, doar difera pretul, evident ca alegerea si recomandarea lor le vizeaza in special pe cele mai ieftine. Ca sa "agate" clientul, pe tine. Dupa aia, Dumnezeu cu mila...

Unii, mai „vizionari”, avand ceva simt estetic, realizeaza un montaj aspectuos al circutelor de incalzire prin pardoseala, iar clientul este pacalit de sine insusi, crezand ca neaparat aspectul este legat automat de calitate si performante. 
Clientii inghit rapid diafana momeala si vrajiti, parca nu realizeaza ca teava insirata frumos vine ulterior acoperita de sapa, pierind orice impresie artistica. Iar din punct de vedere tehnic, nu inseamna ca exista macar o minima diferenta intre un montaj estetic si unul mai putin estetic, atata vreme cat montajul este executat corect si complet.

Cat priveste relatia aspect-calitate-performante din ecuatia diferentiala de mai sus, clientii acestora vor constata pe pielea si pe portofelul lor, mai devreme sau mai tarziu, ca de fapt nu exista nicio legatura. Sau, ca de fapt ar fi una, congruenta. De negatie si respingere.

Arareori, pot fi totodata executanti, cat si vanzatori. Bineinteles, ca vanzatori, vor oferi configuratii si componente slabe. Pardon, vroiam sa zic „la fel ca alea bune, dar la pret mai mic” - cum le ridica acestia in slavi. Insa, in majoritatea covarsitoare a cazurilor prefera si nicidecum nu stramba din taragot, daca sunt angajati la lucrari doar ca executanti, fiindca astfel ei stiu ca daca ceva merge prost - lucru ce este aproape inevitabil in cazul lor - pot descarca lejer vina pe componentele slabe, alese de catre beneficiari sa faca parte din configuratiile instalatiilor de incalzire prin pardoseala. Bineinteles, pot sa faca recomandari de componente si configuratii, de complezenta, dupa stiinta lor inalta, insa acest lucru nu inseamna ca ii fac responsabili de calitatea si performantele indoielnice alese ori de rezultatele mediocre obtinute in exploatare. Ci, dimpotriva. Astfel incat, pozeaza cu zambet larg, dar stirb, in executantii cei mai de soi.

Indeosebi, acestia prefera sa aleaga si sa recomande un Grup de Pompare si Amestec(GPA) ieftin. Nu conteaza ca este slab ca performante si rezultate. 
Asta daca vrea clientul cu GPA. Daca nu vrea cu GPA, atunci fac o gratioasa pirueta si bricoleaza un fel de GPA, fara componenta acronimata „A”. Ori merg direct cu coloanele de la sursa termica la distribuitoare, si gata treaba. Ce ii intereseaza pe ei ca nu o sa fie tocmai bine si ca astfel rezultatele vor fi, in cel mai fericit caz, mediocre?! La o adica, vor avea o scuza plauzibila, invariabila si de necontestat. „Asa a vrut clientul...!”. Acest lucru se intampla doar daca „se prinde” clientul, bineinteles. Insa, de obicei pana ca acesta sa isi dea seama cum stau de fapt lucrurile, echipa de „meseriasi„ mai este recomandata si altora, drept buni, ieftini si seriosi...

Culmea este aceea ca desi sunt ceea ce sunt, si ca sunt cum sunt, au totusi o multitudine de simpatizanti si aplaudaci, probabil fiind considerati a fi un fel de haiduci. Care – normal - tin cu proletarii, cu clasa muncitoare, cu cei asupriti de imperialisti si de preturile produselor si serviciilor lor. De fapt, sunt apreciati ori de cei de rangul si cu  pregatirea lor, ori de cei neinformati - amatori de chilipiruri(de „la fel”, dar cu pret mic), ori de cei ce doar se cred informati – ce-s doldora de abureli aspirate de pe nu stiu unde.

Instalo-zugravii au un stil al lor, aparte, fiind obisnuiti cu anumite configuratii si cu anumite moduri de executie. Cat mai simple. Cat mai rapid si facil de montat. Ca sa isi incaseze urgent cascavalul, cu munca pe cat posibil mai putina, fara implicatii majore, fara atentie la detalii tehnice si tehnologice. Si, bineinteles, mai ales fara scrupule.

Daca le soliciti o executie dupa un anume proiect, dupa anumite calcule specifice, dupa detalii si cu configuratii ce lor le par ozeneuri, complexe, complicate si pline de amanunte de care trebuie sa tina seama, pe langa faptul ca dau acatiste si te blesteama, imediat o sa vezi ca le-ai schimbat macazul, karma si feng-shuiul, riscand sa fii ori refuzat, ori sa accepte si sa dea buleala, pe motiv de blue screen la neuron. Ei se pricep sa insire tevi, nu sa dezlege mistere, rebusuri, integrame, integrate si integrale de-astea de instalatii, sau cum s-or mai numi ele, asadar va rog sa nu insistati.

Ca multi altii, asa cum am mai spus, exploateaza necunoasterea domeniului de catre oamenii obisnuiti – asa cum sunt majoritatea, profitand de faptul ca acestia, in mare parte, se ghideaza dupa nume generice si speculeaza faptul ca isi doresc un produs/serviciu cat mai bun, la pret mic. Adica ceva relativ normal ca si optica, doar ca realmente acest raport ideal nu exista. 
Daca reusesc sa te imbarlige unii mai buni de gura indeamnandu-te si determinandu-te pana la urma sa crezi ca exista „ieftin si bun” prin sintagma ”echitabil raport calitate-pret”- dandu-ti impresia ca tu, ca un privilegiat al sortii ai acces la asa ceva - asta nu inseamna ca tu, realmente, chiar o sa pupi asa ceva.  

Poate ma crezi ori poate nu ma crezi in tot ceea ce spun pe aici, poate ai impresia ca exagerez cu ceva, insa cel mai probabil te numeri si tu printre cei care ar putea sa sustina ca tie nu ti s-ar putea intampla sa dai cu barca in stalp, datorita alegerilor tale, privind subiectul ce il discutam in articolele de fata. Totusi, recomand inainte de-a porni la drum si-a trece la actiune, citeste pe forumuri, doar cati isi declara public problemele intampinate(altfel sunt mult mai multi), cautand cu disperare solutii. Ce, in multe din cazurile expuse, nu mai pot fi gasite fara un cost substantial(si nu ma refer doar la cel exprimat in moneda). Si ei, ca multi altii, au crezut initial ca fac cele mai bune alegeri si ca lor nu li se poate intampla sa dea chix...


Disclaimer: Orice asemanare cu persoane sau cu intamplari reale este puuur intamplatoare. Acesta este un pamflet si trebuie tratat ca atare.


Vrei sa stii daca la incalzirea prin pardoseala alegi un specialist sau un vanzator? Citeste acest articol

In curand o sa ne vedem aici, ajutandu-te cu mult mai multe informatii 



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Proba de presiune la incalzirea prin pardoseala - Cand se efectueaza, inainte sau dupa turnarea sapei?

Cu cateva zile in urma, un utilizator pe un forum, intreba(ca multi altii de pana acum) daca se poate monta doar teava si sa toarne apoi sapa, fara proba de presiune, sau daca trebuie sa faca proba de presiune inainte de a se turna sapa. Desi multora le-ar parea evident ca trebuie facuta proba de presiune inainte de-a se turna sapa, din pacate(sau din fericire), eu am un alt punct de vedere, diametral opus. Exprimat la nivel logic, argumentat. Si pe baza experientei acumulate. Personal, nu imi pare imperios necesara proba de presiune inainte de turnarea sapei, daca teava PEX folosita este de buna calitate. De asemenea, proba cu aer la incalzirea prin pardoseala imi pare o prostie, reloaded. And reloaded. La probele normale de presiune, teava PEX de buna calitate nu prezinta modificari de diametru(decat de cativa microni), si asta doar in cazul presiunii, insotita de temperatura(crescuta a) agentului termic vehiculat. Cu cat temperatura agentului termic este mai mare, cu at

Sistemul umed si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala

Prezentare. Comparatii. Observatii. Recomandari. In acest articol o sa prezint, pe scurt, atat sistemul umed, cat si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala. “Condimentand” prezentarea cu cateva comparatii, observatii si recomandari.   Sistemul umed Sistemul umed inseamna, concis, acel tip de montaj al circuitelor de incalzire prin pardoseala, care, ulterior punerii in opera, se va acoperi cu sapa. Sistemul umed este cel mai raspandit tip de montaj la incalzirea prin pardoseala, atat pentru finisari calde (parchet/mocheta), cat si pt finisari reci (gresie, marmura, granit, etc).   Componente:      - banda perimetrala –  autoadeziva, cu “ ş orţ”      - material termoizolator -  poate fi de mai multe tipuri – vezi  aici      - circuitele/buclele  - tevile sunt montate deasupra suportului termoizolator (fie intre nuturi, fie cu cleme, fie pe grile + cleme, fie pe plasa speciala/STM + coliere PVC, etc – in functie de tipul si varianta de montaj aleasa)      - sap

Parchetul si incalzirea prin pardoseala - Sistemul umed vs sistemul uscat

Sistemul umed sau sistemul uscat?     In decursul timpului am participat la discutii interesante, insa am fost si martor la unele opace, elucubrante si sterile, astfel incat am auzit tot felul de mituri si teorii, care mai de care mai “savante”, referitoare la incalzirea prin pardoseala. Printre acestea, de exemplu, am auzit si persoane ce-au afirmat ca parchetul nu este recomandat la incalzirea prin pardoseala. Aceasta afirmatie(ca multe altele, dealtfel), reprezinta de fapt o exagerare grosolana - ca sa o numesc astfel, finut. Producatorii de parchet declara ca orice tip de parchet este potrivit pentru incalzirea prin pardoseala, cu mentiunea ca trebuie luata in considerare rezistenta termica a acestuia si faptul ca parchetul din lemn masiv, cat si cel multistrat(stratificat), lucreaza in timp. Parchetul fiind influentat continuu de temperatura si de umiditate. Astfel incat, intr-un imobil, daca umiditatea este mare, lemnul va absorbi vaporii de apa si isi va mari volumul, iar dac