Treceți la conținutul principal

Cum se incalzeste mai bine si mai repede casa






Mai deunazi un beneficiar mi-a solicitat executia sistemului de incalzire prin pardoseala, cu circuite la pas de 100(mm), pe motiv ca astfel i s-ar incalzi mai bine si mai repede imobilul…



Pe langa faptul ca imobilul nu “il incalzesti” de la “0” pana la 21-22-24 °C(sau oricat ti-ai dori sa fie temperatura de ambient – fie ca este diferita -sau nu- pe camere/zone), fiindca in rest nu trebuie decat sa se mentina temperatura de ambient aleasa, lucru ce se realizeaza prin intermediul histerezisului termostatelor de ambient(adica de exemplu un gradient de 0,4 °C, adica +/- 0,2 °C), niciodata iar si iar, zilnic, de la “0”, am incercat sa ii explic faptul ca ori de am folosi pas de 100, ori pas de 150, imobilul se incalzeste la fel de repede. Sau la fel de incet. Cum vrea el sa priveasca fenomenul…

El, nu si nu, ca “stii, la pas mai mic, intra mai multa teava…, se plimba mai multa apa…, degaja mai multa caldura…”, chestii…

Teoretic, asa pare, insa confunda stanga cu dreapta. Ca multi altii, dealtfel.

Asadar, o sa caut sa iti explic si tie, si prin calcule, cum sta situatia cu “incalzeste mai repede” …

Se da spre exemplu o camera de 12 mp, avand un necesar termic de 0,6 kW. Teava de 16x2.0.

Cazul 1 - Pentru pas de 100, avem 2 circuite a cate 60 ml, iar pentru un ∆T de 5 °C, un debit de 108 l/h. Temperatura tur necesara este de 33 °C. Puterea rezultata este de 0,63 kW pentru o temperatura de ambient de 20 °C.

Cazul 2 - Pentru pas de 150, avem un circuit de 80 ml, iar pentru acelasi ∆T de max. 5 °C, este necesar un debit de… 108 l/h. Temperatura tur este la fel ca in cazul 1. Puterea rezultata este de… 0,63 kW pentru aceeasi temperatura de ambient dorita.

Ambele rezultate sunt obtinute in aceeasi unitate de timp. Sunt aceleasi pierderi termice ale camerei, cat si aceeasi temperatura de ambient tinta, atat intr-un caz, cat si in celalalt.

Disclaimer: Pentru acuratetea calculului, privind partea de proiectare, exclusiv, ar putea exista o diferenta de temperatura, pur teoretica. De cel mult 1 °C. Nesemnificativa diferenta, in practica. Fiindca practic, diferenta nu se “simte”. Factura la utilitati nu va veni nicidecum mai mare/mai mica, datorita acestei potentiale diferente de calcul si nicidecum nu ar exista un disconfort termic sau orice alt inconvenient.


Daca se doreste o unitate de timp mai scazuta pentru atingerea temperaturii de ambient tinta, aceasta se poate obtine modificand(crescand) temperatura agentului termic la sursa.


Asa cum am explicat si in acest articol, investitia in Cazul 1 de mai sus, este considerabil mai mare, comparativ cu Cazul 2. Pentru aceleasi rezultate in exploatare. 
Daca merita sau nu o investitie mai mare, dar in esenta inutila, pentru aceleasi rezultate in exploatare, las pe fiecare sa decida. Eu doar informez.

Acestea fiind zise, calculate si demonstrate, luam lucrurile si intr-o alta maniera…
Poate amuzanta, dar cat se poate de serioasa.


O aeroterma de 2 kW va incalzi mai repede(sau mai bine) o camera, comparativ cu una de… 2 kW?!

------------------------------------------------------------------


Acesta este un banal exemplu din noianul de situatii cu care ma confrunt aproape zi de zi. Si-n fiecare zi incerc, pe cat pot, sa ajut si sa schimb modul eronat de-a privi lucrurile, dorindu-mi sa te indepartez de informatii si credinte false. Poate pe ici-colo, reusesc. Si chiar de nu reusesc, macar stiu ca am incercat…

Pentru acces la informatii netrunchiate si nemasluite privind sistemele de incalzire prin pardoseala, recomand sa urmaresti si celelalte articole prezente sau viitoare, ale acestui blog. Timp sa am, ca sa pot sa-l dezvolt pe cat imi doresc, iar tu, acumuland informatie directa si clara, sa stii ce, si de ce sa eviti, sa stii ce, si de ce sa alegi.


Daca vrei sa stii ce pas sa alegi la circuitele de incalzire prin pardoseala, vezi si acest articol


In curand o sa ne vedem aici, ajutandu-te cu mult mai multe informatii 




Comentarii

  1. Bună ziua
    Dacă ma puteți ajuta și pe mine cu un răspuns
    M-am mutat într-un ap nou cu încălzire în pardoseala și am o problema cu reglarea electrovalvelor pt egalizarea tem în apartament
    Toate circuitele sunt ok între 60 și 75 metri lungime numai în dormitor au pus 128 metri
    Țeavă este de 16mm/2mm
    Centrala pe tur are 40 de grade
    Dormitorul e problema și de aceea vreau un sfat
    La câți l/min reglez electrovalvele de la distribuitor (uni zic la 1.5min alți 3,4l/min) și dacă trebuie sa mai cresc tem pe tur peste 40 grade
    Ca să cresc tem în dormitor de la 21grade la 22grade durează și 8 ore
    Va mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salutari!
      Lipsesc mai multe informatii si detalii, insa hai sa iau ca atare lucrurile si sa iti dau un raspuns relativ grosier.
      In camerele unde circuitele s-ar incadra ca lungime intre 60 si 75 ml, regleaza debitmetrele la 1,5 litri/min. In dormitorul unde circuitul este de 128 ml, regleaza pe 2 litri/min.
      In principiu nu ar fi necesar sa ridici temperatura sursei peste 40 *C, insa nu pot sa ma pronunt concret, intrucat nu cunosc detalii mai multe legate de instalatia ta, de configuratie, termoizolatie, etc.
      Succes!

      Ștergere
  2. Buna ziua,

    Nu inteleg in demonstratia Dvs., de ce in cazul cu pas mai mare lungimea tevii este mai mare. 80ml vs 60ml.

    Cazul 1 - Pt pas de 100, avem 2 circuite a cate 60 ml, iar pt un ∆T de max 5 °C, un debit de 108 l/h. Temperatura tur necesara este de 33 °C. Puterea rezultata este de 0,63 kW pt o temperatura de ambient de 20 °C.



    Cazul 2 - Pt pas de 150, avem un circuit de 80 ml, iar pt acelasi ∆T de max 5 °C, este necesar un debit de… 108 l/h. Temperatura tur este la fel ca in cazul 1. Puterea rezultata este de… 0,63 kW pt aceeasi temperatura de ambient dorita.

    Nu intra mai multa teava daca pasul este mai mic?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raportandu-ne la aaceeasi suprafata, in Cazul 1 avem 2 circuite x 60 m de teava = 120 m de teava; iar in Cazul 2, avem 1 circuit x 80 m de teava = 80 m de teava.
      Asadar, la pas mai mic, avem o cantitate mai mare de teava, alocata aceleiasi suprafete ce o avem de incalzit.

      Ștergere
  3. Buna ziua, cum pot lua legatura cu dumneavoastra?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Proba de presiune la incalzirea prin pardoseala - Cand se efectueaza, inainte sau dupa turnarea sapei?

Cu cateva zile in urma, un utilizator pe un forum, intreba(ca multi altii de pana acum) daca se poate monta doar teava si sa toarne apoi sapa, fara proba de presiune, sau daca trebuie sa faca proba de presiune inainte de a se turna sapa. Desi multora le-ar parea evident ca trebuie facuta proba de presiune inainte de-a se turna sapa, din pacate(sau din fericire), eu am un alt punct de vedere, diametral opus. Exprimat la nivel logic, argumentat. Si pe baza experientei acumulate. Personal, nu imi pare imperios necesara proba de presiune inainte de turnarea sapei, daca teava PEX folosita este de buna calitate. De asemenea, proba cu aer la incalzirea prin pardoseala imi pare o prostie, reloaded. And reloaded. La probele normale de presiune, teava PEX de buna calitate nu prezinta modificari de diametru(decat de cativa microni), si asta doar in cazul presiunii, insotita de temperatura(crescuta a) agentului termic vehiculat. Cu cat temperatura agentului termic este mai mare, cu at

Sistemul umed si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala

Prezentare. Comparatii. Observatii. Recomandari. In acest articol o sa prezint, pe scurt, atat sistemul umed, cat si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala. “Condimentand” prezentarea cu cateva comparatii, observatii si recomandari.   Sistemul umed Sistemul umed inseamna, concis, acel tip de montaj al circuitelor de incalzire prin pardoseala, care, ulterior punerii in opera, se va acoperi cu sapa. Sistemul umed este cel mai raspandit tip de montaj la incalzirea prin pardoseala, atat pentru finisari calde (parchet/mocheta), cat si pt finisari reci (gresie, marmura, granit, etc).   Componente:      - banda perimetrala –  autoadeziva, cu “ ş orţ”      - material termoizolator -  poate fi de mai multe tipuri – vezi  aici      - circuitele/buclele  - tevile sunt montate deasupra suportului termoizolator (fie intre nuturi, fie cu cleme, fie pe grile + cleme, fie pe plasa speciala/STM + coliere PVC, etc – in functie de tipul si varianta de montaj aleasa)      - sap

Parchetul si incalzirea prin pardoseala - Sistemul umed vs sistemul uscat

Sistemul umed sau sistemul uscat?     In decursul timpului am participat la discutii interesante, insa am fost si martor la unele opace, elucubrante si sterile, astfel incat am auzit tot felul de mituri si teorii, care mai de care mai “savante”, referitoare la incalzirea prin pardoseala. Printre acestea, de exemplu, am auzit si persoane ce-au afirmat ca parchetul nu este recomandat la incalzirea prin pardoseala. Aceasta afirmatie(ca multe altele, dealtfel), reprezinta de fapt o exagerare grosolana - ca sa o numesc astfel, finut. Producatorii de parchet declara ca orice tip de parchet este potrivit pentru incalzirea prin pardoseala, cu mentiunea ca trebuie luata in considerare rezistenta termica a acestuia si faptul ca parchetul din lemn masiv, cat si cel multistrat(stratificat), lucreaza in timp. Parchetul fiind influentat continuu de temperatura si de umiditate. Astfel incat, intr-un imobil, daca umiditatea este mare, lemnul va absorbi vaporii de apa si isi va mari volumul, iar dac