sâmbătă, 21 iunie 2014

Pasul circuitelor de incalzire prin pardosealaCe pas folosim la circuitele (buclele) incalzirii prin pardoseala?

Multa lume traieste cu impresia ca pasul mic al circuitelor la incalzirea prin pardoseala este cel mai bun. Unii vanzatori(specialisti nu ii pot numi) recomanda pas de 100 (mm) sau chiar mai mic, la incalzirea prin pardoseala. Altii, la fel de vanzatori, recomanda in zonele cu suprafete vitrate mari ori in dreptul peretilor exteriori, indesirea pasului, ajungand chiar si la 50 (mm).

Vanzatorii recomanda pas de 100 la circuitele incalzirii prin pardoseala, afirmand ca acesta este cel mai bun, cel mai corect calculat, subliniind ca imobilul se incalzeste mai bine ori mai rapid asa, decat daca s-ar folosi pasul de 150 si ca d.p.d.v. al consumului de energie este mai economic astfel, bla-bla, bla-bla...

Sa vedem cum de fapt stau lucrurile, in realitate, dincolo de cuvinte. Se da ca ex. o camera de 50 mp dintr-un imobil anvelopat (termoizolat) mediu. Am ales o dimensiune mare a camerei, ca sa fie exemplul dat, cat mai elocvent. Montaj teava PEX 16*2.0 la circuite, sistem umed (adica cel cu sapa deasupra tevilor), finisare placi ceramice. Temp. max. agent termic secundar tur max. 33 ºC si retur max. 28 ºC (∆T max 5 ºC). Temp. la nivelul pardoselei max. 29 ºC. Se solicita Temp. ambient 21 ºC.

Situatia 1 – circuite cu pas de 100.
Sunt necesare 7 circuite de cate 71 ml, cu un debit total de 452 l/h, obtinandu-se un efect termic de 2,6 kW.

Situatia 2 -  circuite cu pas de 150.
Sunt necesare 5 circuite de cate 67 ml, cu un debit total de 452 l/h, obtinandu-se un efect termic de 2,6 kW.

Concluzie:
Atat in situatia 1, cat si in situatia 2, consumul de energie este acelasi, efectul termic obtinut este acelasi. Doar difera numarul de circuite, implicit si metrajul de teava folosit. In situatia 1, necesarul de teava este de 497 ml. In situatia 2, necesarul de teava este de 335 ml. Diferenta: 162 ml de teava. Asadar, prin diferenta, in situatia 2 rezulta si un ansamblu distribuitor-colector mai mic, actuatoare mai putine pe partea de automatizare, s.a.m.d.

O camera de 50 mp dintr-un imobil anvelopat mediu, are un necesar termic de cca 2,5 kW.
Este evident ca pasul de 100 ar putea avea o putere termica mai mare, daca privim acest aspect strict d.p.d.v. al cantitatii de agent termic ce poate fi transportat prin circuite, comparativ. Insa, daca nu se foloseste niciodata acest "surplus de putere", nefiind necesar vreodata, nici livrat vreodata, atunci puterea respectiva ar fi "alocata" inutil, implicit si surplusul de teava ar fi montat/vandut degeaba.
Aceasta "rezerva de putere", aceasta supradimensionare, data de pasul circuitelor de 100(sau chiar mai mic), efectiv nu foloseste la nimic.

Adevarul este ca si mie mi-ar placea sa vand mai multa teava si componente mai multe, insa nu mi se pare corect sa o fac, uzand de dezinformare, folosind “ocaua mica”, mai ales cand cunosc detaliile tehnice ale domeniului. Si ca toate calculele pornesc de la necesar catre sursa, nicidecum invers. Pe de alta parte, mi-as da cu firma-n cap - cum se spune - fiindca eu propun si recomand tuturor sisteme de incalzire prin pardoseala cu performante inalte. Adica sisteme de incalzire prin pardoseala cu grupuri de amestec si pompare ce pot obtine in circuitul termic secundar(in circuitele incalzirii prin pardoseala) o valoare ∆T de max 5 ºC si o autoadaptare a debitelor pe fiecare circuit, in functie de nr acestora inchise /deschise. Ori termoizolatii cu coeficient λ cat mai mic si valoare R cat mai mare. Sau tevi PEX cu durata de viata foarte mare si proprietati fizice excelente. Cum sa imi permit sa recomand pas de 100 sau mai mic, atata vreme cat stiu ca este inutil?!

Despre grupuri de pompare si amestec(GPA), despre performantele acestora, vom discuta intr-un viitor articol.

5 comentarii:

 1. Buna seara,
  Am o nedumerire cu privire la cele 2 cazuri de pas. Daca as considera situatia 3 cu pas de 200, 250 sau chiar 300 ar insemna conform celor de mai sus ca voi obtine tot 4,4 kw?

  RăspundețiȘtergere
 2. Se pot obtine tot 4,4 kW, doar ca pe masura ce creste pasul, ar fi necesara o temperatura a agentului termic primar mai mare(cu 2-4 *C, in fct de pas).
  Personal, in cazuri rezidentiale unifamiliale, nu recomand pas mai mare de 200(pt teava de 16/17 * 2.0). Si acesta doar cu sistem uscat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc mult. Acum am inteles exact.
   Sunt din Timisoara si vreau sa va intreb daca imi puteti recomanda in zona o firma de calitate sa pun incalzire in pardoseala cu sistem umed, iar in living, dining si dormitoare cu sistem uscat, la casa noua.
   Cu stima, Marius.

   P.S. Am citit intreg blogul dvs. si pot spune ca este excellent, cu o multime de informatii pretioase.

   Ștergere
  2. Pe piata exista mai multe firme(branduri) ce pot oferi sistemul uscat, insa majoritatea au preturi prohibitive pt componentele necesare, iar altele cu preturi relativ mai bune ofera un fel de “surogat” al sistemului uscat.
   Pe de alta parte, din pacate, exista f putini specialisti si echipe care sa puna in opera sistemul uscat, asadar imi este foarte greu sa fac o recomandare demna de luat in considerare.
   Daca pare o varianta buna aceea de-a delega o echipa din B, la TM, rog mail la spip.pro@gmail.com


   Multumesc pt aprecieri.

   Ștergere
  3. Multumesc inca o data, va promit ca veti fi primul contactat cand voi demara lucrarile si o sa va solicit o oferta personalizata.

   Felicitari pentru blog.
   Marius.

   Ștergere