Treceți la conținutul principal

Parchetul si incalzirea prin pardoseala - Sistemul umed vs sistemul uscat

Sistemul umed sau sistemul uscat?

 

 

In decursul timpului am participat la discutii interesante, insa am fost si martor la unele opace, elucubrante si sterile, astfel incat am auzit tot felul de mituri si teorii, care mai de care mai “savante”, referitoare la incalzirea prin pardoseala.


Printre acestea, de exemplu, am auzit si persoane ce-au afirmat ca parchetul nu este recomandat la incalzirea prin pardoseala. Aceasta afirmatie(ca multe altele, dealtfel), reprezinta de fapt o exagerare grosolana - ca sa o numesc astfel, finut.


Producatorii de parchet declara ca orice tip de parchet este potrivit pentru incalzirea prin pardoseala, cu mentiunea ca trebuie luata in considerare rezistenta termica a acestuia si faptul ca parchetul din lemn masiv, cat si cel multistrat(stratificat), lucreaza in timp. Parchetul fiind influentat continuu de temperatura si de umiditate.
Astfel incat, intr-un imobil, daca umiditatea este mare, lemnul va absorbi vaporii de apa si isi va mari volumul, iar daca aerul este uscat, lemnul va elimina vaporii de apa, diminuandu-si volumul.


Ca urmare a acestui fapt, in timp, pot rezulta rosturi inestetice intre placile de parchet. Parchetul se poate deteriora mai mult sau mai putin rapid ori vizibil. Uneori, pe langa aparitia rosturilor dintre placi, se poate intampla ca placile de parchet sa devina concave/convexe, se pot constatata pe alocuri “simple” exfolieri ale stratului nobil ori chiar fisuri si deteriorari in profunzime. Pentru a se evita aceste situatii nedorite, trebuie tinut seama de cateva reguli si recomandari specifice.


Producatorii de parchet nu sunt specialisti in sisteme de incalzire prin pardoseala, astfel incat, nu de putine ori, recomandarile lor privind anumite componente ce-ar “trebui” alese de catre beneficiari in configuratia incalzirii prin pardoseala, pot crea confuzii, fiind preponderent nepotrivite.
Iar cei care se ocupa de sisteme de incalzire prin pardoseala(fie reprezentanti/vanzatori/executanti/

consilieri), in covarsitor numar nu sunt specialisti si te pot indruma gresit. Exista putini specialisti in domeniu. Greu de gasit. Dar nu imposibil.

 

 

Sistemul umed


Avand in vedere ca cel mai raspandit tip de montaj la incalzirea prin pardoseala este sistemul umed, inclusiv pentru finisare parchet, in general producatorii de parchet marcheaza produsele ce sunt compatibile cu acest tip de incalzire prin pardoseala printr-un simbol distinctiv, numai ca acestia nu indica intotdeauna si rezistenta termica(valoarea R).


Din nefericire, multi confunda adesea rezistenta termica(valoarea R) cu conductivitatea termica(coeficientul λ), astfel apar erori colosale si se fac greseli monumentale. Ca le face un beneficiar, admitem ca este de inteles, insa acestea apartin uneori tocmai celor in care ar trebui sa aiba beneficiarii incredere, adica de catre cei vazuti ca specialisti(fie ei vanzatori, consilieri, executanti).
Cu cat valoarea R este mai mare, cu atat materialul respectiv este considerat mai bun izolator. Cu cat coeficientul λ este mai mic, cu atat conductivitatea este mai mica(adica o rezistenta mai mare). Ca notiune generala, s-a stabilit ca materialele sunt izolatoare termice daca au conductivitatea(coeficientul λ) = 0,065 W/mK. Un banal polistiren extrudat de 3 cm grosime, de exemplu, are coefiecientul λ = 0,033 W/mK. Iar un parchet triplu stratificat de 14 mm grosime poate avea o rezistenta termica de 0,09 m2K/W. Daca se confunda(se inverseaza) ca interpretare coeficientul λ cu valoarea R, s-ar putea spune lejer ca polistirenul extrudat din exemplul dat este un excelent conducator termic, comparativ cu parchetul(valoarea 0,033 < 0,09). Adica o aberatie.


Astfel, pentru a se evita diferite “surprize”, nicidecum placute, cel mai indicat parchet este cel de tip special, marcat de producator a fi compatibil cu incalzirea prin pardoseala. Daca nu exista niciun marcaj de compatibilitate cu incalzirea prin pardoseala sau specificatii privind rezistenta termica a acestuia, un parchet laminat ar fi cel mai potrivit a fi ales. Fiindca-i cam lipseste fibra lemnoasa. In plus, daca acesta se deterioreaza prematur, nu prea suspini dupa bani. Desi, nici acesta nu este chiar ieftin.


Daca se doreste un parchet stratificat(dublu sau triplu) peste sistemul umed sau uscat, la incalzirea prin pardoseala, desi acesta are totusi o rezistenta termica scazuta si o stabilitate dimensionala buna, tot ar fi de preferat sa fie achizitionat cel marcat drept compatibil cu incalzirea prin pardoseala. 


Rezistenta termica a parchetului depinde de tipul si grosimea acestuia, cat si de esenta, si poate varia de la 0,03 m2K/W la 0,15 m2K/W.


Din pacate, este total falsa impresia ca un pas mai mic de montaj al tevilor(de exemplu de 10 cm sau chiar mai mic) poate conduce la o putere mai mare disipata si la o mai buna uniformizare a temperaturii la nivelul sapei.


Cu cat diferenta temperaturii agentului termic intre tur si retur circuite(∆T) este mai mica(ideal max. 5 ºC), cu atat este mai bine si pentru parchet, din punct de vedere al pastrarii stabilitatii sale dimensionale, in timp. De asemenea, pe langa valoarea ∆T cat mai mica, montajul in meandra simpla al tevilor(Figura 1) nu aduce variatii bruste de temperatura la nivelul pardoselii(vs. montaj in spirala – Figura 2), protejand parchetul de tensiuni, contribuind la pastrarea stabilitatii sale dimensionale pe intreaga suprafata.

 

 








La o valoare ∆T = 10 ºC, de ex., in varianta de montaj a circuitelor in spirala, variatiile temperaturii la nivelul sapei raman aceleasi ca si la un ∆T max. 5 ºC(Figura 2), insa efectul dat de diferentele si mai mari si mai bruste de temperatura dintre tur si retur, prin intregul circuit, atrage dupa sine “necesitatea” montarii pasului mai mic(implicit si teava mai multa, distribuitoare mai mari, s.a.m.d.), intalnindu-se indeosebi la instalatiile mai putin performante de incalzire prin pardoseala.


Acest pas folosit(de 10 cm sau chiar mai mic), se explica in mod “docent” de catre unii vanzatori, cum ca intruchipeaza o “rezerva de putere” a instalatiei, folosita in caz “de nevoie”, nicidecum ca acest concept de montaj cu pas mic, a aparut in urma cu multi ani, la inceputurile incalzirii prin pardoseala, pastrandu-se in “poezie” pana in zilele noastre, ca obligativitate. Tot “poezia” spune ca acest pas mai mic este necesar pentru a preveni diferentele mari si bruste de temperatura la nivelul sapei ce-ar aparea daca s-ar monta un pas mai mare - ce zica-se nu ar asigura nici puterea necesara. Asadar, pasul mai mic cica ar “potoli” tensiunile aparute la nivelul sapei si a finisajului de tip parchet.


Bazaconii. Insa, din pacate, exista numeroase persoane ce iau aceste “informatii” drept bune. Si simpli vanzatori sunt priviti drept ceea ce nu sunt.


Una peste alta, lucrurile cam asa ar putea sa stea ca efect, insa in aceste posibile cazuri, nu pasul “necorespunzator” al circuitelor este responsabil, ci tipul de montaj si insasi configuratia sistemului de incalzire prin pardoseala in sine(ma refer in special la grupul de pompare si amestec – ce in cazul exemplificat este ori neperformant, ori absent).


Puterea emisa oricum ramane aceeasi, indiferent de pasul circuitelor. S-a calculat si demonstrat acest lucru intr-un articol precedent. Iar “rezerva de putere” adusa ca justificare, nu va fi niciodata necesara, implicit va ramane nefolosita. Si-atunci, se naste intrebarea, logica dealtfel: la ce foloseste atata teava-n plus?! Raspunsul este deductibil si cat se poate de simplu. La nimic. Punct.

Pe de alta parte, dincolo de pareri si “parerologi”, daca montajul in spirala ar oferi cele mai bune rezultate in cazul finisarilor de tip parchet, probabil toti producatorii de incalzire prin pardoseala ar avea si ar recomanda sistemul uscat montat in spirala, nicidecum in meandra simpla(cum dealtfel il prezinta – absolut toti).


Revenind exclusiv la parchet, in ceea ce priveste stabilitatea dimensionala a acestuia, este evident ca produsele multistrat sunt mult mai stabile decat cele din lemn masiv, datorita modului in care sunt fabricate(straturi de lemn aplicate perpendicular unul pe celalalt). In principiu, astfel, eventualele tensiuni ce apar la nivelul fiecarui strat datorita modificarii conditiilor ambientale(adica umiditatea relativa si temperatura), se pot anula reciproc.


In functie de mai multe caracteristici, stabilitatea dimensionala a parchetului stratificat, difera de la producator la producator. De exemplu, un parchet stratificat de 10 mm grosime poate avea o stabilitate dimensionala mai buna, un strat nobil mai gros si o valoare R mai mica decat acelasi tip de parchet, avand aceeasi grosime, apartinand altui producator. De obicei(dar s-au intalnit si rare exceptii), cea mai buna stabilitate dimensionala este oferita de parchetul marcat a fi compatibil cu incalzirea prin pardoseala.


In cazul alegerii montajului de parchet peste sistemul umed la incalzirea prin pardoseala, trebuie luat in calcul faptul ca transferul termic in cazul unui parchet lipit pe suport(pe sapa) este considerabil mai bun decat in cazul parchetului montat flotant peste sistemul umed(sapa), cat si peste sistemul uscat. Prin lipire, transferul termic se realizeaza mult mai bine si mai rapid, decat in cazul montajului flotant – unde, intre suport si parchet apare un strat de material izolator si o perna de aer, ce, in acest caz are un efect de bariera termica. 


Pentru lipirea parchetului pe sapa, se utilizeaza un adeziv special. Datorita elasticitatii sale sporite, acesta poate prelua din tensiunile ce apar atat la nivelul sapei, cat si al parchetului.


Inainte de a incepe montajul parchetului pe sapa(sistem umed) trebuie verificata friabilitatea si umiditatea sapei (care, in cazul unei sape pe baza de ciment nu trebuie sa depaseasca 1,7%, iar in cazul celor anhidrice trebuie sa fie de 0,3%). 


In principiu, atat pentru sistemul umed, cat si pentru cel uscat, esentele cu o densitate medie si mare sunt cele recomandate pentru incalzirea prin pardoseala. De exemplu NU se aleg esentele de fag, mesteacan, paltin. 

 


Sistemul uscat


Privind incalzirea prin pardoseala - sistemul uscat(Figura 3), se poate alege si monta orice tip de parchet(laminat, dublu/ triplu stratificat ori masiv), fara ca acesta sa prezinte neaparat marcaje care sa ateste compatibilitatea cu incalzirea prin pardoseala. Singurele conditii fiind, totusi:
1. Parchetul sa nu aiba lamelele foarte mici(scurte si inguste);
2. Parchetul sa nu depaseasca 20 mm grosime;
3. Montaj flotant;
4. Sistemul sa prezinte placi de aluminiu pentru stratul suport;
5. Valoarea R sub 0,15 m2K/W – impreuna cu folia;
5. In configuratia sistemului de incalzire prin pardoseala sa fie prezente, pe fiecare nivel de distributie, grupuri de pompare si amestec performante(care sa asigure permanent o valoare ∆T max. 5 ºC, printre altele).

 






CONCLUZII & RECOMANDARI:


Coroborand informatiile din acest articol cu cele precedente, printr-o analiza simpla se poate constata ca in cazul finisajelor de tip parchet, o alegere la fel de buna o reprezinta atat sistemul umed, cat si cel uscat. 

 
Doar ca, prin comparatie, sistemul uscat se preteaza mai degraba in imobile unde inaltimea de montaj a sistemului + finisaj, trebuie sa fie cat mai mica. 


Recomandarea mea este aceea de-a folosi parchet, ca finisaj, atat la sistemul umed, cat si in cazul celui uscat, ambele sisteme avand plusuri si minusuri, comparativ. 


Ideal ar fi ca in cazul montajului parchetului peste sistemul umed(peste sapa), acesta sa fie lipit pe suport(pe sapa). Dar se poate monta si flotant. 


Atat la sistemul umed, cat si la sistemul uscat, se poate alege orice tip de parchet, marcat corespunzator de catre producator, ca fiind compatibil cu incalzirea prin pardoseala. 


Atat pentru sistemul umed, cat si pentru sistemul uscat, indiferent daca finisajul ales ar fi parchet sau gresie(de ex.), recomand de asemenea, montajul circuitelor in meandra simpla.


Din mai multe considerente, pasul de 150 (mm) este cat se poate de bine ales pentru sistemul umed. Pentru sistemul uscat se poate alege pasul de 200 (mm).


Daca sistemul de incalzire prin pardoseala ales de tine vine insotit de PROIECT(ma refer la proiectul tehnic) si daca este aleasa o configuratie adecvata a incalzirii prin pardoseala, iar montajul se realizeaza corect, atunci poti sa fii sigur ca in timpul exploatarii NU vor exista diferente de confort termic intre zonele cu finisare calda(parchet) vs. zonele cu finisare rece(gresie, marmura, etc), indiferent daca montajul parchetului a fost realizat pe sistem umed sau uscat.




Daca vrei sa stii cum se regleaza corect debitele la incalzirea prin pardoseala, citeste acest articol


Daca vrei sa stii lungimea maxima a circuitelor de incalzire prin pardoseala, citeste acest articol


In curand o sa ne vedem aici, ajutandu-te cu mult mai multe informatii 




Comentarii

  1. Buna ziua,
    Va rog sa-mi spuneti daca este adevarat faptul ca la sistemul de incalzire uscat parchetul se flambeaza la deplasare pe el, iar sub parchet exista senzatia de gol?
    Multumesc. Excelent blog.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fals.
      Daca montajul sistemului uscat de incalzire pin pardoseala este corect, efectul de “floating” este acelasi ca in cazul montajului aceluiasi tip de parchet peste sapa.

      Multumesc pt apreciere.

      Ștergere
    2. Buna ziua,
      Ce inseamna un montaj corect in acest caz? Ce rezistenta la compresie trebuie sa aiba placile? Daca se aleg placi de 5 cm in locul celor de 3 cm, acestea sunt mai sensibile la compresie?
      Multumesc,

      Ștergere
    3. Montajul corect(si in acest caz, ca si in cel al sistemului umed, dealtfel) reprezinta o serie de reguli specifice, atat aparte cat si comune, de care trebuie sa se tina seama la punerea in opera a sistemului. Evident, nu este cazul sa le enumar.
      Placile XPS au o rezistenta la compresiune apropiata ca valoare, indiferent de producator si/sau grosime. Asadar, placile XPS de 50 mm nu sunt semnificativ mai sensibile la compresiune, comparativ cu cele de 30 mm si pot fi folosite cu brio la sistemele de incalzire prin pardoseala, atat la cel umed, cat si la cel uscat.

      Ștergere
  2. Cel mai bun comentariu/explicatie gasita pina acum despre parchet /incalzire in pardoseala...dar sunt daca ar fii sa intram mai in amanunt,ar trebui zis ca transmiterea caldurii se face prin conductie,convectie si radiatie...Ponderea transmiterii caldurii la sistemel cu incalzire in paroseala este 1.Radiatie ,2Convectie 3.Conductie in aceasta ordine,radiatia si convectia avand ponderea cea mai mare.Din punct de vedere al transmiterii prin convectie (...apa din tubulatura,care se deplaseaza la o anumita presiune,temperatura si viteza ,pe suprafata podelei )...este evident insa ca in aceleasi conditii,de presiune,temperatura si viteza a apei din tevi,daca pasul este mai mic si tubulatura mai multa pe aceiasi suprafata randamentul termic este mai mare si caldura se transmite mai uniform pe suprafata...Este gresit a spune ca nu conteaza,in aceleasi conditii ,P,V,T...in schimb ,din calculul energetic,eficienta instalatiei,temperaturile de lucru etc ,exista o varianta optima pe care,proiectantul instalator ar trebuii sa o cunoasca...dar din pacate se face la ochi...

    RăspundețiȘtergere
  3. Bunna. Multumim pentru e informatiile utile. Am rugamintea de a-mi oferi inca 2-3 informatii.
    1. Care ar fi diferentele de eficienta la incalzirea in pardoseala care are gresie la suprafata, comparativ cu lemnul (evident unul bun, recomandat de producator.)
    2. Daca este montat corect si sapa uscata bine dupa turnare, ce probabilitate exiata ca in cativa ani sa apara distante intre rosturi la parhect melamint
    3. Este reala ideea ca la gresia montata fara rosturi exista o problema din cauza lipsei spatiului de dilarare ? E nevoie si la gresie de dilatare la incalzirea in pardoseala?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Fara a intra in amanunte, iata raspunsurile:

    1. Nu este nicio diferenta.
    2. In principiu uzura normala a materialului poate determina aparitia lufturilor intre placi, odata cu trecerea timpului. Acest lucru se intampla indiferent daca avem incalzire prin pardoseala sau nu. Calitatea parchetului (ca este melaminat sau stratificat) difera de la producator la producator, cu mici sau mai mari diferente.
    3. Fals. Dilatarea este de ordinul micronilor.

    Nota: Ma refer exclusiv la sistemele Premium de incalzire prin pardoseala. Altele, in afara acestora, pot genera rezultate diferite, datorita performantelor mai slabe.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua! M-ar ajuta foarte mult o parere/recomandare despre cat de potrivit este pentru incalzirea in parsodeala parchetul dublu stratificat cu un multistrat din mesteacan de 6mm si un strat nobil de 4 mm din stejar. In fisa tehnica primita de la producator apare ca rezistenta termica este de 0,51 m² k/W (10 mm). Din ce ati scris in articol pare enorm. Totusi parchetul este promovat ca cel mai potrivit pentru incalzirea in pardoseala datorita multistratului de mesteacan. Toate aceste informatii ma cam deruteaza...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In fisa tehnica nu este specificat a fi compatibil cu incalzirea prin pardoseala.
      Recomandarea mea ar fi sa te orientezi catre alt tip de parchet, cu o valoare R mai cuminte.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Proba de presiune la incalzirea prin pardoseala - Cand se efectueaza, inainte sau dupa turnarea sapei?

Cu cateva zile in urma, un utilizator pe un forum, intreba(ca multi altii de pana acum) daca se poate monta doar teava si sa toarne apoi sapa, fara proba de presiune, sau daca trebuie sa faca proba de presiune inainte de a se turna sapa. Desi multora le-ar parea evident ca trebuie facuta proba de presiune inainte de-a se turna sapa, din pacate(sau din fericire), eu am un alt punct de vedere, diametral opus. Exprimat la nivel logic, argumentat. Si pe baza experientei acumulate. Personal, nu imi pare imperios necesara proba de presiune inainte de turnarea sapei, daca teava PEX folosita este de buna calitate. De asemenea, proba cu aer la incalzirea prin pardoseala imi pare o prostie, reloaded. And reloaded. La probele normale de presiune, teava PEX de buna calitate nu prezinta modificari de diametru(decat de cativa microni), si asta doar in cazul presiunii, insotita de temperatura(crescuta a) agentului termic vehiculat. Cu cat temperatura agentului termic este mai mare, cu at

Sistemul umed si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala

Prezentare. Comparatii. Observatii. Recomandari. In acest articol o sa prezint, pe scurt, atat sistemul umed, cat si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala. “Condimentand” prezentarea cu cateva comparatii, observatii si recomandari.   Sistemul umed Sistemul umed inseamna, concis, acel tip de montaj al circuitelor de incalzire prin pardoseala, care, ulterior punerii in opera, se va acoperi cu sapa. Sistemul umed este cel mai raspandit tip de montaj la incalzirea prin pardoseala, atat pentru finisari calde (parchet/mocheta), cat si pt finisari reci (gresie, marmura, granit, etc).   Componente:      - banda perimetrala –  autoadeziva, cu “ ş orţ”      - material termoizolator -  poate fi de mai multe tipuri – vezi  aici      - circuitele/buclele  - tevile sunt montate deasupra suportului termoizolator (fie intre nuturi, fie cu cleme, fie pe grile + cleme, fie pe plasa speciala/STM + coliere PVC, etc – in functie de tipul si varianta de montaj aleasa)      - sap