Treceți la conținutul principal

Incalzire prin pardoseala la parter si radiatoare la etaj - O alegere nu tocmai inspirata

 


Majoritatea covarsitoare a beneficiarilor mei au ales incalzire prin pardoseala in intreg imobilul, ba chiar si in garajele care faceau corp comun cu imobilele respective. Rezultatul fiind acela ca in timp, 100% dintre acestia au fost mai mult decat incantati de alegerea facuta.

Insa, a existat si o parte din beneficiari, mica - adevarat, carora, oricat le-as fi explicat dezavantajele alegerii incalzirii mixte, adica cea cu incalzire prin pardoseala la parter si radiatoare la etaj(ca exemplu), nu am reusit sa ii conving ca alegerea lor nu este deloc inspirata.

Partea rea, dar buna, privind aceasta alegere a lor, este ca pana la urma s-au convins ca aveam dreptate si ca ii invatam sa aleaga cu intelepciune, dar poate refuzau sa creada ca ceea ce le explic este real, poate gandind ca ei stiu mai bine, poate inspirati de experientele de “la bloc” ori din altele echivalente. Sau au fost informati gresit de catre cine stie cine.

Partea buna, dar rea, este aceea ca absolut toti s-au convins in timp, in exploatare, dupa minim un sezon rece de locuit in acele imobile.

Rezultatul fiind ca TOTI acestia au regretat alegerea facuta, dar, din pacate, nu mai aveau ce sa mai faca in afara de-a deschide din nou santier in casa, si sa intreprinda orice ar fi implicat o potentiala inlocuire a radiatoarelor cu incalzirea prin pardoseala. Lucru ce, niciunul nu si l-ar fi dorit, si cert nu si-l doreste, mai ales dupa ce s-a mutat cu intreaga familie in acel imobil. Cu alte cuvinte, este exclusa aceasta varianta.

 

Astfel incat, intalnind atare cazuri, chiar daca rare, m-am gandit ca ar fi bine ca si tu sa stii de ce este mai bine sa alegi incalzirea prin pardoseala in intreg imobilul tau, si sa nu faci greseala pe care unele persoane au facut-o, regretand ulterior.

 

In primul si in primul rand, confortul termic este cu totul si cu totul altul, atunci cand ai exclusiv incalzire prin pardoseala in intreg imobilul vs. camere/zone/nivel exclusiv cu radiatoare.

In plan secund, este vorba de consum.

Majoritatea nu ar gandi ca radiatoarele functioneaza bine cu temperaturi inalte, iar ca sa ajunga sa poata functiona cu temperaturi joase, la fel ca la incalzirea prin pardoseala, trebuie ca radiatoarele sa fie supradimensionate si calculate astfel incat sa poata sa asigure un relativ confort termic in zonele/camerele unde acestea se amplaseaza.

Doar ca, oricat s-ar chinui un specialist sa explice, cat si de ce se supradimensioneaza radiatoarele, care este scopul, pana la urma se aleg radiatoare la dimensiune “normala”, sau hai sa zicem, poate doar un pic mai mari, dar nu prea mult, pe motiv “ca ocupa mult spatiu si ia din camere”.

Am specificat mai sus ca este vorba de un relativ confort termic atunci cand vorbim de incalzirea cu radiatoare. Da, subliniez acest aspect, deoarece confortul termic este relativ bun, dar la fel de bine poate fi relativ rau, atunci cand vorbim de camere/zone/nivel/imobil incalzit cu radiatoare. Evident, se reuseste incalzirea camerelor, zonelor, a nivelului sau a intregului imobil. Global vorbind, nu punctual si detaliat. Un radiator functioneaza cu temperaturi mari(si un la ΔT la fel de mare), iar cu cat te apropii fizic de acesta, genereaza mai multa caldura. Cu cat te indepartezi, genereaza mai putina. Si-atunci, poti spune ca incalzirea este inegala si disproportionata intr-o camera/zona, implicit poti concluziona ca este afectat confortul termic. Stiu, te poti obisnui si te poti declara multumit, chiar si asa. Fiindca nu ai cum si cu ce sa compari.

Cand ai cum si cu ce sa compari, de ex. atunci cand ai incalzire prin pardoseala la parter si radiatoare la etaj, ajungi sa iti dai palme peste frunte si iti spui in sinea ta ca ti-ai fi dorit sa fi fost cu 5 minute mai intelept, atunci cand ai ales astfel.

 

Radiatoarele, daca nu le supradimensionezi, ca sa poata functiona cu temperaturi mici, precum cele de la incalzirea prin pardoseala, iesi din zona de condensare a centralelor pe gaz moderne, astfel scazi randamentul sursei, maresti consumul si ingrosi factura. Ai putea sa rezolvi cate ceva, adica sa imbunatatesti gradul de anvelopare al imobilului. Dar cine o face?! Unele persoane mai aleg ca la aceste radiatoare sa se monteze robineti termostat, dar este un fel de frectie la picior de lemn. Fiindca datorita pierderilor termice ale imobilului, cat si a turbionarii aerului din camere si a repartizarii inegale a temperaturilor pe suprafata, mai degraba spus a neuniformizarii temperaturii pe camera/zona/nivel, ajungi sa soliciti temperaturi mai mari in radiatoare. Altfel “nu simti confortul”.

Daca ai alt tip de centrala termica, fie electrica sau pe combustibil solid, ori pompa de caldura, iar e “distractie” la consum. Nu din cauza consumului propriu-zis, care ar fi firesc, ci din cauza faptului ca “nu simti” confortul termic la camerele/zonele incalzite cu radiatoare, decat daca mai cresti temperatura agentului termic vehiculat in acestea, implicit crescand temperatura de ambient. Zdravan.

 

La incalzirea prin pardoseala nu exista asa ceva. “Radiatorul”, in acest caz, imagineaza-ti ca este cat suprafata utila a camerei/zonei/nivelului/imobilului. Pe orizontala. Temperatura de ambient, astfel, este obtinuta uniform, indiferent in ce parte te afli, in orice latura sau colt al camerei/zonei/imobilului. Confortul termic este inimaginabil mai bun, comparativ cu incalzirea cu radiatoare. In plus, daca la incalzirea cu radiatoare, sa zicem ca temperatura ta de confort se afla la 24 ºC, fii sigur ca la incalzirea prin pardoseala, vei atinge acelasi confort termic, doar ca la o temperatura de ambient de doar 22 ºC. Si-o sa te miri. Fiindca stiai ca esti altfel obisnuit.

 

Exista multe detalii si variabile la ce ti-am explicat succint mai sus, dar sunt sigur ca ai prins ideea, fara sa intru intr-un hatis de detalii, crosetate si imbarligate, preferand sa iti explic lucrurile la nivel minimal, cu un limbaj usor de urmarit, ca de aici inainte, sa fii cat mai responsabil si mai constient ca numai si numai de tine depinde confortul tau si al familiei tale, prin alegerile pe care le faci, prin deciziile pe care le iei. As putea sa re-mentionez si de facturile mai mari vs. mai mici, dar consumul poate fi cuantificat si exprimat in moneda. Confortul, nu.

 

Recomandarea mea, in acest caz, fiind una cat se poate de simpla. Alege incalzirea prin pardoseala in intreg imobilul tau.

Punct.



Daca vrei sa stii ce este de MAXIMA IMPORTANTA la incalzirea prin pardoseala, citeste acest articol


Daca vrei sa stii cum poti evita inca din start problemele la incalzirea prin pardoseala, citeste  acest articol


In curand o sa ne vedem aici, ajutandu-te cu mult mai multe informatii 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Proba de presiune la incalzirea prin pardoseala - Cand se efectueaza, inainte sau dupa turnarea sapei?

Cu cateva zile in urma, un utilizator pe un forum, intreba(ca multi altii de pana acum) daca se poate monta doar teava si sa toarne apoi sapa, fara proba de presiune, sau daca trebuie sa faca proba de presiune inainte de a se turna sapa. Desi multora le-ar parea evident ca trebuie facuta proba de presiune inainte de-a se turna sapa, din pacate(sau din fericire), eu am un alt punct de vedere, diametral opus. Exprimat la nivel logic, argumentat. Si pe baza experientei acumulate. Personal, nu imi pare imperios necesara proba de presiune inainte de turnarea sapei, daca teava PEX folosita este de buna calitate. De asemenea, proba cu aer la incalzirea prin pardoseala imi pare o prostie, reloaded. And reloaded. La probele normale de presiune, teava PEX de buna calitate nu prezinta modificari de diametru(decat de cativa microni), si asta doar in cazul presiunii, insotita de temperatura(crescuta a) agentului termic vehiculat. Cu cat temperatura agentului termic este mai mare, cu at

Sistemul umed si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala

Prezentare. Comparatii. Observatii. Recomandari. In acest articol o sa prezint, pe scurt, atat sistemul umed, cat si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala. “Condimentand” prezentarea cu cateva comparatii, observatii si recomandari.   Sistemul umed Sistemul umed inseamna, concis, acel tip de montaj al circuitelor de incalzire prin pardoseala, care, ulterior punerii in opera, se va acoperi cu sapa. Sistemul umed este cel mai raspandit tip de montaj la incalzirea prin pardoseala, atat pentru finisari calde (parchet/mocheta), cat si pt finisari reci (gresie, marmura, granit, etc).   Componente:      - banda perimetrala –  autoadeziva, cu “ ş orţ”      - material termoizolator -  poate fi de mai multe tipuri – vezi  aici      - circuitele/buclele  - tevile sunt montate deasupra suportului termoizolator (fie intre nuturi, fie cu cleme, fie pe grile + cleme, fie pe plasa speciala/STM + coliere PVC, etc – in functie de tipul si varianta de montaj aleasa)      - sap

Parchetul si incalzirea prin pardoseala - Sistemul umed vs sistemul uscat

Sistemul umed sau sistemul uscat?     In decursul timpului am participat la discutii interesante, insa am fost si martor la unele opace, elucubrante si sterile, astfel incat am auzit tot felul de mituri si teorii, care mai de care mai “savante”, referitoare la incalzirea prin pardoseala. Printre acestea, de exemplu, am auzit si persoane ce-au afirmat ca parchetul nu este recomandat la incalzirea prin pardoseala. Aceasta afirmatie(ca multe altele, dealtfel), reprezinta de fapt o exagerare grosolana - ca sa o numesc astfel, finut. Producatorii de parchet declara ca orice tip de parchet este potrivit pentru incalzirea prin pardoseala, cu mentiunea ca trebuie luata in considerare rezistenta termica a acestuia si faptul ca parchetul din lemn masiv, cat si cel multistrat(stratificat), lucreaza in timp. Parchetul fiind influentat continuu de temperatura si de umiditate. Astfel incat, intr-un imobil, daca umiditatea este mare, lemnul va absorbi vaporii de apa si isi va mari volumul, iar dac