Treceți la conținutul principal

Configuratie si Proiect la incalzirea prin pardoseala - de MAXIMA IMPORTANTA pentru tine



Oricarui sistem de incalzire prin pardoseala i se stabileste, inca de la inceput, o anumita configuratie. Adica, este vorba de totalitatea componentelor necesare unui sistem de incalzire prin pardoseala.

Aceasta configuratie, la noi, de obicei este propusa de catre vanzatori. Ca pondere. Pe loc secund, de catre executanti, iar pe ultimul loc, desi ar trebui sa fie ABSOLUT INTOTDEAUNA pe PRIMUL LOC, de catre tehnicieni sau proiectanti, adica de catre SPECIALISTII din domeniu.

Cu o configuratie anume, prestabilita, te duci la vanzator si cumperi ceea ce este necesar.

Vanzatorii, din pacate, nu sunt specialisti in sisteme de incalzire prin pardoseala. De asemenea, nici executantii. Executantii stiu sa monteze, sa puna in opera. Vanzatorii, vand. Foarte rar spre deloc, sa gasesti vanzatori care, din pasiune pentru domeniul in care activeaza, sa cunoasca detalii tehnice ale fiecarui produs, pentru  fiecare articol in parte, pe care l-ar vinde. Plus potentiale interactiuni in variate configuratii. Complex si complicat, totusi.

Ambii, vanzatorii si executantii, cunosc cate ceva privind calitatea sau performantele vreunui produs, dintr-o asa numita experienta, dar nu fiindca au studiat sau au facut o anume scolarizare in acest sens, ci fiindca s-au luat dupa pareri auzite in stanga si in dreapta, indeosebi emise de persoane fara competenta sau expertiza in domeniu.

 

Astfel, cea mai buna alegere este aceea de-a apela la un specialist in sisteme de incazire prin pardoseala, fie la un BUN tehnician sau la un BUN proiectant, ce in urma studierii detaliilor imobilului tau, sa stabileasca si sa iti propuna configuratia ce o recomanda in alcatuirea sistemului. Insa nu numai. Fiindca orice sistem de incalzire prin pardoseala, are nevoie, inainte de toate, de PROIECT. De proiect tehnic.

 

Prin PROIECT TEHNIC sper sa nu cumva sa se inteleaga ca se face referire la o plansa cu un desen ce reprezinta geometria de montaj. Nicidecum. Ci, mai degraba la o asa numita dimensionare a instalatiei, ce contine o seama de calcule specifice, destul de complexe si elaborate. Ce nu pot fi la indemana oricui, a niciunui vanzator sau executant. Decat, in cel mai fericit caz, la nivel minimal, superficial.

 

Nota bene!

Proiectantii de instalatii care contribuie la realizarea proiectelor necesare demararii constructiei unui imobil, chiar daca la cererea ta, realizeaza niste calcule si un proiect specific - poate incluzand si geometria de montaj - pentru incalzirea prin pardoseala aferenta imobilului tau, in majoritatea covarsitoare a cazurilor acestia nu tin seama de detalii si NU realizeaza un proiect tehnic corect si complet, acesta fiind mai degraba mai mult de decor si de “impresie artistica”. Mai bine zis, de mantuiala. Un fel de copy-paste.

 

De asemenea, mare atentie si la “departamentele de proiectare” ale unora dintre vanzatori, sau consilierii de achizitie, prin care, se doreste tocmai consilierea tehnica a potentilalilor clienti printr-o nota mai profesionala. De cele mai multe ori, din pacate, datorita slabei pregatiri in domeniu a acestor consilieri, proiectele si indrumarile lor tehnice sunt pur comerciale si de departe sunt de la eronate la gogonate.



Vrei sa stii daca atunci cand alegi incalzirea prin pardoseala o sa fii fraierit? Citeste acest articol


Daca vrei sa stii cum poti evita inca din start problemele la incalzirea prin pardoseala, citeste  acest articol


In curand o sa ne vedem aici, ajutandu-te cu mult mai multe informatii 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Proba de presiune la incalzirea prin pardoseala - Cand se efectueaza, inainte sau dupa turnarea sapei?

Cu cateva zile in urma, un utilizator pe un forum, intreba(ca multi altii de pana acum) daca se poate monta doar teava si sa toarne apoi sapa, fara proba de presiune, sau daca trebuie sa faca proba de presiune inainte de a se turna sapa. Desi multora le-ar parea evident ca trebuie facuta proba de presiune inainte de-a se turna sapa, din pacate(sau din fericire), eu am un alt punct de vedere, diametral opus. Exprimat la nivel logic, argumentat. Si pe baza experientei acumulate. Personal, nu imi pare imperios necesara proba de presiune inainte de turnarea sapei, daca teava PEX folosita este de buna calitate. De asemenea, proba cu aer la incalzirea prin pardoseala imi pare o prostie, reloaded. And reloaded. La probele normale de presiune, teava PEX de buna calitate nu prezinta modificari de diametru(decat de cativa microni), si asta doar in cazul presiunii, insotita de temperatura(crescuta a) agentului termic vehiculat. Cu cat temperatura agentului termic este mai mare, cu at

Sistemul umed si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala

Prezentare. Comparatii. Observatii. Recomandari. In acest articol o sa prezint, pe scurt, atat sistemul umed, cat si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala. “Condimentand” prezentarea cu cateva comparatii, observatii si recomandari.   Sistemul umed Sistemul umed inseamna, concis, acel tip de montaj al circuitelor de incalzire prin pardoseala, care, ulterior punerii in opera, se va acoperi cu sapa. Sistemul umed este cel mai raspandit tip de montaj la incalzirea prin pardoseala, atat pentru finisari calde (parchet/mocheta), cat si pt finisari reci (gresie, marmura, granit, etc).   Componente:      - banda perimetrala –  autoadeziva, cu “ ş orţ”      - material termoizolator -  poate fi de mai multe tipuri – vezi  aici      - circuitele/buclele  - tevile sunt montate deasupra suportului termoizolator (fie intre nuturi, fie cu cleme, fie pe grile + cleme, fie pe plasa speciala/STM + coliere PVC, etc – in functie de tipul si varianta de montaj aleasa)      - sap

Parchetul si incalzirea prin pardoseala - Sistemul umed vs sistemul uscat

Sistemul umed sau sistemul uscat?     In decursul timpului am participat la discutii interesante, insa am fost si martor la unele opace, elucubrante si sterile, astfel incat am auzit tot felul de mituri si teorii, care mai de care mai “savante”, referitoare la incalzirea prin pardoseala. Printre acestea, de exemplu, am auzit si persoane ce-au afirmat ca parchetul nu este recomandat la incalzirea prin pardoseala. Aceasta afirmatie(ca multe altele, dealtfel), reprezinta de fapt o exagerare grosolana - ca sa o numesc astfel, finut. Producatorii de parchet declara ca orice tip de parchet este potrivit pentru incalzirea prin pardoseala, cu mentiunea ca trebuie luata in considerare rezistenta termica a acestuia si faptul ca parchetul din lemn masiv, cat si cel multistrat(stratificat), lucreaza in timp. Parchetul fiind influentat continuu de temperatura si de umiditate. Astfel incat, intr-un imobil, daca umiditatea este mare, lemnul va absorbi vaporii de apa si isi va mari volumul, iar dac