Treceți la conținutul principal

Costuri ascunse la incalzirea prin pardoseala - 2 moduri prin care poti fi fraierit

 

…Un fleac. M-au fraierit!

 

Pentru cazurile expuse in articolul de fata, cam asa ar putea fi parafrazata o replica celebra, desprinsa dintr-un film al lui Nicolaescu, ce are un nume mai mult decat sugestiv  Cu mainile curate

 

-----------------------------------------------------

 

De foarte multe ori am avut ocazia sa vad oferte adresate unor potentiali beneficiari, constatand ca unele dintre acestea contin configuratii incomplete, componente importante lipsa.

Aceasta omisiune nu este deloc intamplatoare, deloc accidentala, ci reprezinta o actiune voita, datorata intereselor financiare duse la extrem, ale unora dintre vanzatori.

Dar, cel mai bine spus, reprezinta o grosolana pacaleala, o imbrobodire adresata potentialilor beneficiari, pe care acestia mai intotdeauna o admit tacit, din nestiinta, din evidenta necunoastere a domeniului.

 

Tu, interesat fiind sa achizitionezi un sistem de incalzire prin pardoseala pentru casa ta, dar neavand nicio legatura cu domeniul despre care vorbim, poate mai citesti pe ici-colo cate ceva, poate cauti sa te mai informezi cumva, poate mai cauti cate o explicatie, cate o recomandare, insa pana la urma, daca tragi linie, ramai tot la nivel minimal de informare, si in continuare destul de confuz. Datorita parerilor si recomandarilor contradictorii ce le gasesti.

Majoritatea vanzatorilor speculeaza brambureala si nestiinta ta, faptul ca nu esti familiarizat cu detaliile domeniului, initiind o campanie de fraiereala – ca sa o numesc asa. Adresata tie. Si tuturor celorlalti, aflati in situatia ta. Adica majoritatii covarsitoare.

 

Asa cum spuneam, tu, ca persoana obisnuita, nefamiliarizata cu domeniul despre care vorbim - traiesti cu impresia ca ai apelat la profesionisti care iti urmaresc interesele, care sa te ajute, si-atunci, cu incredere, soliciti recomandari si oferte.

Iar atunci cand primesti vreo oferta la incalzirea prin pardoseala, nu stii daca ti se prezinta o configuratie completa, nu stii in detaliu ce inseamna fiecare componenta sau fiecare cod corespondent. Si n-ai de unde sa stii daca insiruirea de componente prezentata, reprezinta – sau nu - calitate si performanta, daca este vorba despre componente grozave sau slabe, si-atunci evaluarea ta se rezuma la pret, mai precis la pretul total. Cu cat este mai mic, normal, te atrage. Pretul, fiind singura unitate de evaluare de care te agati, singurul reper pe care il cunosti, cu care esti familiarizat si pe care il poti cumva “masura”.

Indiferent cate oferte soliciti si cate primesti, toate, dar absolut toate, promit un singur produs, cu nume generic - incalzire prin pardoseala. Pentru care, dupa cum spuneam, evaluarea ta se rezuma, pana la urma, doar la pretul total.

Restul, ce componente sunt continute, ce coduri de produs ar avea fiecare, ce cantitati ar fi, te cam lasa indiferent, aceste informatii fiind cam perpendiculare pe stiinta ta. Fiindca tu nu ai cum sa cunosti in detaliu ce inseamna componentele respective, nimic altceva decat ca fac parte din oferta unei instalatii de incalzire prin pardoseala. Pe care, nimeni nu ti-o explica, de-a fir-a-par, tehnic, ci doar pur si simplu iti va fi prezentata. Si atat. Lasandu-te pe tine sa o evaluezi dupa criterii personale.

Iar daca evaluarea ta se face exclusiv dupa pret, in mod cert, cum se intampla majoritar, dintre acele oferte ce ti s-au prezentat, dupa ce o sa le compari pe acest criteriu, vei avea tendinta sa o accepti pe cea mai ieftina. Convins fiind ca toate ofertele ce le-ai primit, promit acelasi produs, acelasi rezultat, aceeasi calitate, aceleasi performante.

Doar ca, ce sa vezi?! Multi comercianti, adica ofertantii aceia ceva mai oportunisti si mai vanzatori decat altii, stiu si ei acest lucru. Si anume ca in proportie foarte mare, potentialul beneficiar, adica tu, nu esti decat o persoana obisnuita, nefamiliarizata cu domeniul, si ca evaluarea ta se va face doar in functie de pret. Si-atunci uzeaza de o strategie avantajoasa pentru ei si paguboasa pentru tine.

De fapt strategia acestora…, sunt doua. Si, mai intotdeauna vanzatorii vor profita de nestiinta ta si vor uza la maxim, de ambele.

 

Imbrobodirea primara

Vanzatorii, stiind ca alegi dupa pret si ca habar nu ai ce componente ti se propun in oferta, ca si configuratie, iti baga la inaintare componente de slaba calitate, ce au pret mic, bineinteles. Sansele ca tu sa accepti o asemenea oferta sunt de la mari spre uriase.

Pe langa faptul ca mai intotdeauna ti se vor oferta componente slabe calitativ, ce bineinteles ca au pret mic, acestia stiind ca poate tu vei solicita si alte oferte, tertilor, iar altii probabil ca iti vor propune configuratii tot in maniera slabe = pret mic, sansele sa accepti oferta altora, si sa o refuzi pe a lor, poate creste exponential. Fiindca altii pot avea componente si mai slabe decat ale lor, la un pret si mai mic. Normal.

Si-atunci, ce fac acestia, ca sa fie oarecum siguri ca o sa obtina un real avantaj in fata celorlalti, a "concurentei"?!

Ca sa afli raspunsul, hai sa vedem si celalalt mod prin care, inca din stadiul de ofertare, vanzatorii iti mai servesc o “gogoasa”, prin acea omisiune voita, mentionata la inceputul acestui articol.


1 - Automatizarea

Un accesoriu foarte important la incalzirea prin pardoseala. De obicei, are un cost substantial, si-atunci ofertantii prefera sa nu o includa in propunerile lor. Pe motiv ca “nu iti trebuie”. Ori, in cel mai fericit caz, sa o treaca separat, drept “optionala”. Sau sa o faca sa para neimportanta, ofertand-o la nivel extra-mini-minimal.

 

2 - Coloanele de alimentare

Fara coloanele de alimentare, adica fara acele tevi cu ajutorul carora sa fie transportat agentul termic de la sursa termica(centrala/PDC) si pana la circuitele de incazire prin pardoseala, cat si retur, instalatia este total nefunctionala.

Nu are un cost tocmai mare, dar vanzatorii prefera sa nu fie incluse in oferta componentele aferente, din aceleasi ratiuni de cost. Sa para cat mai mic pretul final, ca astfel sansa de vanzare sa fie sporita.

 

3 - Dotari complementare

Ideal, adica normal este ca un sistem de incalzire prin pardoseala sa contina in configuratia sa, toate componentele de care este nevoie, pentru a obtine cele mai bune rezultate in exploatare. Astfel incat, dupa montaj sa i se ataseze doar sursa termica si atat. Ulterior, sa fie un sistem functional, “la cheie” – cum se spune.

Doar ca, unor ofertanti le este imposibil sa propuna grupuri de pompare si amestec(GPA) in configuratia sistemului de incalzire prin pardoseala, chiar daca acestea au un rol determinant privind performantele sistemului, dar si un cost pe masura. Stiind ca astfel isi pot compromite volumul vanzarilor, taindu-si craca de sub picioare.

Daca afli tu cumva, mai tarziu, ca pe langa sursa termica mai trebuie adaugate in camera tehnica niste componente importante, ce ar avea rol echivalent pentru grupurile de pompare si amestec lipsa, fii sigur ca vanzatorii iti vor spune ca asta-i cu totul alta poveste. Ce nu tine de incalzirea prin pardoseala, ci de dotarea camerei tehnice. Oferta realizata de ei fiind doar pentru incalzirea prin pardoseala, nu si pentru avioanele ce-ti zburda tie prin cap.

 

Sau, mai exista acea posiblitate, destul de des intalnita, cand parte din ofertanti iti vor spune ca nu trebuie niciun GPA, si nici alte componente cu rol echivalent, fiindca incalzirea prin pardoseala ofertata merge fara, adica “pe direct”. Doar ca “uita” sa-ti spuna si ca trebuie indeplinite anumite conditii. Ba sa iti suplimentezi termoizolatia imobilului, obtinand un nivel de eficienta energetica babana, ba sa alegi doar o anumita sursa termica, la care trebuie sa detii centura neagra in butonari si optimizari, astfel incat sa-i nimeresti ca un adevarat ninja, absolut toate reglajele si setarile de care ai avea nevoie.

Deh, banalitati de-astea…

 

4 - Anveloparea imobilului

Desi exista imobile termoizolate modest sau deloc, atunci cand vine vorba de incalzire prin pardoseala, unii ofertanti nu stramba din trompa ca sa incerce sa mai realizeze niste vanzari. Ce daca imobilele respective sunt nepotrivite sa primeasca un asa sistem termic si ca rezultatele in exploatare vor fi de la mediocre in jos.

Oricum, ofertantii ce raspund pozitiv la asemenea cereri, functioneaza dupa un rationament simplist. Daca li s-a solicitat oferta, inseamna ca proprietarii acestor imobile habar nu au ca incalzirea prin pardoseala nu este deloc indicata in cazul lor. Dar daca li se solicita, de ce sa rafuze?!  Ar fi si pacat…

Te afli in aceasta situatie si vrei rezultate macar acceptabile?! Tot vanzatorii te ajuta - Boss, mai trebuie puse niste radiatoare!

 


 

Pentru oricare din aceste puncte descrise sumar mai sus, dupa ce ai facut achizitia, degeaba afli ca mai trebuie si aia si ailalta, ca nu-ti foloseste la nimic. Doar vezi cum suma initiala de plata, pe care o considerai echivalenta unui sistem complet si performant de incalzire prin pardoseala, ce initial te atragea si iti parea convenabila, creste si iar creste, fiindca mai trebuie cate ceva adaugat. Cauza fiind aceea ca ai fost fraierit.

 

Subiectul de fata are variatiuni si variabile, fiind unul destul de stufos, dar am incercat sa iti expun elementele, la nivel basic, fara sa intru in foarte multe detalii si ramificatii potentiale. Ca macar sa iti faci o idee despre ceea ce inseamna costurile ascunse la incalzirea prin pardoseala si tertipurile vanzatorilor, care incearca in fel si chip, nu intotdeauna onest, sa te determine sa le accepti oferta.


Vrei sa stii daca la incalzirea prin pardoseala alegi un specialist sau un vanzator? Citeste acest articol


Daca vrei sa stii cum poti evita inca din start problemele la incalzirea prin pardoseala, citeste  acest articol


In curand o sa ne vedem aici, ajutandu-te cu mult mai multe informatii 




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Proba de presiune la incalzirea prin pardoseala - Cand se efectueaza, inainte sau dupa turnarea sapei?

Cu cateva zile in urma, un utilizator pe un forum, intreba(ca multi altii de pana acum) daca se poate monta doar teava si sa toarne apoi sapa, fara proba de presiune, sau daca trebuie sa faca proba de presiune inainte de a se turna sapa. Desi multora le-ar parea evident ca trebuie facuta proba de presiune inainte de-a se turna sapa, din pacate(sau din fericire), eu am un alt punct de vedere, diametral opus. Exprimat la nivel logic, argumentat. Si pe baza experientei acumulate. Personal, nu imi pare imperios necesara proba de presiune inainte de turnarea sapei, daca teava PEX folosita este de buna calitate. De asemenea, proba cu aer la incalzirea prin pardoseala imi pare o prostie, reloaded. And reloaded. La probele normale de presiune, teava PEX de buna calitate nu prezinta modificari de diametru(decat de cativa microni), si asta doar in cazul presiunii, insotita de temperatura(crescuta a) agentului termic vehiculat. Cu cat temperatura agentului termic este mai mare, cu at

Sistemul umed si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala

Prezentare. Comparatii. Observatii. Recomandari. In acest articol o sa prezint, pe scurt, atat sistemul umed, cat si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala. “Condimentand” prezentarea cu cateva comparatii, observatii si recomandari.   Sistemul umed Sistemul umed inseamna, concis, acel tip de montaj al circuitelor de incalzire prin pardoseala, care, ulterior punerii in opera, se va acoperi cu sapa. Sistemul umed este cel mai raspandit tip de montaj la incalzirea prin pardoseala, atat pentru finisari calde (parchet/mocheta), cat si pt finisari reci (gresie, marmura, granit, etc).   Componente:      - banda perimetrala –  autoadeziva, cu “ ş orţ” / "fusta"      - material termoizolator -  poate fi de mai multe tipuri – vezi  aici      - circuitele/buclele  - tevile sunt montate deasupra suportului termoizolator (fie intre nuturi, fie cu cleme, fie pe grile + cleme, fie pe plasa speciala/STM + coliere PVC, etc – in functie de tipul si varianta de montaj

Parchetul si incalzirea prin pardoseala - Sistemul umed vs sistemul uscat

Sistemul umed sau sistemul uscat?     In decursul timpului am participat la discutii interesante, insa am fost si martor la unele opace, elucubrante si sterile, astfel incat am auzit tot felul de mituri si teorii, care mai de care mai “savante”, referitoare la incalzirea prin pardoseala. Printre acestea, de exemplu, am auzit si persoane ce-au afirmat ca parchetul nu este recomandat la incalzirea prin pardoseala. Aceasta afirmatie(ca multe altele, dealtfel), reprezinta de fapt o exagerare grosolana - ca sa o numesc astfel, finut. Producatorii de parchet declara ca orice tip de parchet este potrivit pentru incalzirea prin pardoseala, cu mentiunea ca trebuie luata in considerare rezistenta termica a acestuia si faptul ca parchetul din lemn masiv, cat si cel multistrat(stratificat), lucreaza in timp. Parchetul fiind influentat continuu de temperatura si de umiditate. Astfel incat, intr-un imobil, daca umiditatea este mare, lemnul va absorbi vaporii de apa si isi va mari volumul, iar dac